Pressemelding

Ungdom og Fritid - 09.04.2019

- Ungdomsarbeid er folkehelsearbeid

Den nye Folkehelsemeldingen og en rykende fersk rapport fra NOVA underbygger viktigheten av fritidsklubber og ungdomshus i folkehelsearbeidet i kommunene.

Barn og unge er en prioritert målgruppe i programmet for folkehelsearbeid i kommunene.  I den nye Folkehelsemeldingen løftes fritidsklubber og ungdomshus frem som spydspissen i det generelle forebyggende ungdomsarbeidet i flere kommuner. 

-Fritidsklubber og ungdomskulturhus er åpne og inkluderende møteplasser som bidrar til at alle ungdommer har et sted å være fritidsaktive uavhengig av sosial, økonomisk, geografisk og kulturell bakgrunn, sier styreleder i Ungdom og Fritid, Trine Ottosen. Hun ble valgt som ny styreleder i Ungdom og Fritid under Landsmøte i helgen.

Hovedmålene i den ferske Folkehelsemeldingen er tidlig innsats for barn og unge, forebygging av ensomhet og mindre ulikhet i helse. Meldingen peker på at det er store lokale variasjoner når det gjelder innhold, kompetanse og ressurser i fritidsklubbene og ungdomshusene. Det er også stor variasjon i den politiske viljen lokalt til å satse på fritidsklubbene og ungdomshusene.

Fritidsklubbene når sårbare ungdomsgrupper
Ifølge en helt ny NOVA-rapport, «Fritidsklubber i et folkehelseperspektiv», bruker enkelte grupper ungdom, som fremstår som mer sårbare når det gjelder folkehelsemessige utfordringer, i større grad fritidsklubbtilbudet enn andre.
-Klubbene jobber aktivt for at ungdommene skal oppleve mestring, mening og samhold. Dette er viktige faktorer når vi snakker om god folkehelse. Ungdom og Fritid mener derfor at fritidsklubber og ungdomshus må anses som et folkehelsetiltak, sier Ottosen.

Kommunene må satse på fritidsklubbene
NOVA- rapporten viser også et påfallende mønster med skjev sosial rekruttering til fritidsklubbene. Fritidsklubbene brukes mer av dem med lavt, enn av dem med høyt sosioøkonomisk ressursnivå i hjemmet.
- Det å ikke kunne delta i sosiale aktiviteter på bakgrunn av dårlig helse eller økonomi kan bidra til utenforskap, ekskludering og mangel på fysiske sosiale møteplasser, fortsetter Ottosen og viser til en ny resolusjon om folkehelsearbeid på åpne møteplasser for ungdommer som ble vedtatt av Ungdom og Fritids Landsmøte i helgen.

-Både Folkehelsemeldingen og NOVA-rapporten som nylig har kommet, peker på viktigheten av at alle kommunenen må anerkjenne fritidsklubber og ungdomshus som del av sitt folkehelsearbeid og sørge for å opprette fritidsklubber i sine lokalsamfunn, avslutter Ottosen.

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS