AUF vil endre russetiden
Ariana Olsen og Magnus Vassvik i Finnmark AUF.

AUF vil endre russetiden

AUF ønsker fokus på løsningene for russetiden, ikke problemene.
Politikk
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 30.04.2024 21:30

Politikerne har et ansvar for å sørge for at alle elever, uavhengig av bosted og lommebok, skal få en god russetid. Det mener Magnus Vassvik, leder i Finnmark AUF. 

--For altfor mange er det ikke sånn i dag. Det er for mye fokus på problemene i russetiden, og for lite på løsningene. Tiltakene trenger ikke bli så dyre, men kan bety mye for veldig mange, forteller fylkesleder Magnus Vassvik i en pressemelding. 

Statistikk viser at ekskludering i russetiden har blitt et økende problem de siste årene. Det bekymrer Magnus Vassvik (19) og Ariana Olsen (20) fra AUF i Finnmark. De foreslår en rekke tiltak for hvordan de mener russetiden kan bli en tryggere og mer inkluderende feiring. Gratis vaksine mot hjernehinnebetennelse, lett tilgjengelig prevensjonsmidler og kjønnssykdomstester på skolen og mulighet til å kjøpe øl før man fyller 18 er blant tiltakene. 

Vassvik påpeker at det er stor forskjell fra skole til skole når det kommer til vaksine mot hjernehinnebetennelse. Noen skoler tilbyr vaksine gratis, noen mot egenandel, og noen ikke i det hele tatt. Han mener alle skoler må tilby vaksinen og at fylkeskommunen må ta kostnaden. Han liker ikke tanken på at noen velger bort vaksinen på grunn av kostnaden. Gratis prevensjonsmidler og kjønnssykdomstester mener han burde vært lett tilgjengelig på alle videregående skoler hele året.

--Jeg synes det er idiotisk at det ikke er sånn fra før. Det er en grunn til at Norge og spesielt Finnmark er verstinger når det kommer til kjønnssykdommer., sier Vassvik. 

AUF vil også la russen drikke øl, selv om de ikke er fylt 18 år. Mange yrkesfagelever er nemlig 17 år i russetiden. AUF-nestleder Ariana Olsen mener det er naivt å tro at 17-åringene ikke drikker i russetiden. Olsen foreslår at man skal få lov til å kjøpe alkohol hele året man fyller 18. Hun påpeker at stemmeretten allerede fungerer på den måten.

--Realiteten er at russen kommer til å drikke i russetiden, uansett om de er 17, 18 eller 19 år. Men rammene kan vi gjøre noe med. Det er ganske stor forskjell på om man kjøper seg en sekspakning på butikken eller om man kjøper en flaske hjemmebrent fra noen man ikke kjenner, sier Olsen. 

Hun mener det fører til sosialt utenforskap, når det ikke er samme regler for hele kullet. Mens de som er født tidlig på året kan dra på festivaler og andre spennende arrangementer, må de som er født sent sitte hjemme. Det er ikke noen god følelse, mener Olsen.

--Det er veldig kjipt for 17-åringen i gjengen som aldri får være med på ting i helgene, mens klassekameratene er ute og har det gøy. Istedenfor at 17-åringen drar på puben med kompisene, hvor det er folk som passer på, havner han eller hun på en eller annen hjemmefest. Og det vet vi at ikke alltid ender bra. Da mener jeg det er bedre å endre regelverket, sier Ariana Olsen i AUF. 






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS