Pressemelding

Experian - 06.10.2020

Over 50 prosent økning i antall konkurser fra august til september

Ferske tall fra analyseselskapet Experian viser at 296 aksjeselskap måtte sette kroken på døra i september. Det er en økning på hele 54 prosent sammenlignet med august.

 

Per Ivar Kristiansen, salgsdirektør i Experian, sier bildet er mer nyansert når tallene sammenlignes med tilsvarende periode i fjor. I september 2019 gikk 353 aksjeselskap konkurs, hvilket er synonymt med en nedgang på hele 16,1 prosent for måneden isolert sett.

– Ser vi året under ett så langt, er det en nedgang i antall konkurser for aksjeselskap på 9,2 prosent. Totalt har 2586 bedrifter gått konkurs i år. Når vi ser på alle bedriftsformer var det 339 konkurser i september, mens 2954 bedrifter har gått konkurs så langt i år, sier han.

 

Økning i antall tvangsavviklinger

I september ble 96 aksjeselskap tvangsavviklet mot 55 i samme periode i fjor. Hittil i år har 1259 aksjeselskap blitt tvangsavviklet, hvilket er økning på 10,4 prosent sammenlignet med fjoråret.

 

Flere starter bedrift

August-tallene for nyetableringer var dyster lesing med en nedgang på 26,4 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Dette er en trend som heldigvis har snudd.

– Ser vi september mot september har det vært en økning i antall nyregistreringer på 5,1 prosent. Hittil i år har vi opplevd en vekst på 3,8 prosent, sier Per Ivar Kristiansen.

 

Konkursbølgen har ikke slått til

Det hersker liten tvil om at norsk økonomi har det tøft. Samtidig viser tallene at den fryktede konkursbølgen ikke har skylt over oss enda. September er nok en måned hvor antall konkurser er lavere enn forventet.

Effekten fra myndighetenes tiltakspakker, fleksible kreditorer og den nye loven om konkursbeskyttelse er på toppen av listen over grunner til hvorfor konkurstallene ikke er høyere. Samtidig er det viktig å huske at Norge er en liten åpen økonomi som kan rammes hardt dersom aktiviteten i verdensøkonomien faller, sier Per Ivar Kristiansen.

 

Forventer økning i antall konkurser

Per Ivar Kristiansen er glad for at antall konkurser ikke har steget som forventet, men frykter likevel en økning i tiden som kommer.

– Utsatt frist for innsending av regnskap var satt til 30. september, og vi forventer dessverre fortsatt en konkursøkning i tiden som kommer. Samtidig er det viktig å huske på at Norge har solide statsfinanser og derfor har kunne ta en stor del av kostnadene fra aktivitetsfallet. Vi får håpe jeg tar feil, og at myndighetenes bidrag i kombinasjon med et løsningsorientert og fleksibelt næringsliv fører til at den store konkursbølgen aldri skyller over oss.

 

Tøft for overnattings- og serveringsbransjen

Det er ingen hemmelighet at overnattings- og serveringsbransjen er hardt rammet av epidemien. Ser vi september mot september det faktisk nøyaktig like mange konkurser. Ser vi året under ett så langt, er det en konkursøkning på 15,6 prosent.

– Dette er en bransje som går inn i en kritisk tid hvor det normalt er høy omsetning via for eksempel julebord, og lav aktivitet på hotellene. En NHO-undersøkelse gjort 9. september viser at 43 prosent av bedriftene i Vestland ikke hadde noen julebordbestillinger for desember. Hvilket er 39 prosent færre bestillinger sammenlignet med 2019. Det i kombinasjon med at hotellbeleggene er på historisk lavmål er selvsagt kritisk, sier Per Ivar Kristiansen.

 

Nedgang for varehandel, bygg og anlegg

I varehandelen har det vært en konkursnedgang på 20 prosent i september med 68 konkurser. I bygg- og anleggsbransjen var det 77 aksjeselskap som gikk konkurs i september, hvilket er en nedgang på 14,4 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Hittil i år er antall konkursen for sistnevnte bransje gått ned med 19,4 prosent.

 

Innlandet – eneste fylke med flere konkurser

Innlandet hadde en økning fra september i år mot september i fjor på 14,3 prosent, og er med dette det eneste fylket med en konkursoppgang. For Oslo er tilsvarende tall for samme periode en nedgang på 1,7 prosent. Nominelt sett hadde viken flest konkurser. Likevel er fylket ned 12,2 prosent i antall konkurser sammenlignet med september 2019.

 

Ustabilt for utelivs- og kulturbransjen

Per Ivar Kristiansen sier det er viktig å ikke glemme effekten epidemien har for uteliv og kultur.

– Det blir spesielt spennende å følge smittespredningsutviklingen i Oslo fremover, og om ytterligere smittevernstiltak vil bidra til flere konkurser i utelivsbransjen.

 

En annen gruppe det er viktig å huske på er alle kulturarbeidene som for eksempel lys- og lydteknikere som rammes hardt. Ifølge en analyse Kulturrådet har kjøpt inn, vil antagelig 6 milliarder i verdiskapning falle bort i kultursektoren i år.

– Rundt 75 prosent av Norges lyd- og lysteknikere er selvstendig næringsdrivende, og mange står i fare for å miste alt eller store deler av inntektene sine dersom kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende avvikles fra 1. november som planlagt, avslutter Per Ivar Kristiansen.

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS