Pressemelding

Av-og-til - 11.12.2020

- Mange lurer på hvor grensen egentlig går

 

Mange unge voksne drikker mye, og mange sliter. I en undersøkelse NRK har gjennomført kommer det frem at 1 av 10 unge voksne er bekymret for egen drikking. 1 av 3 mener de har en venn som drikker for mye.

– Alkoholbruk kan oppleves som vanskelig å snakke med andre om. Derfor er vårt håp at å ta en test skal være et lavterskel første skritt på veien, sier Randi Hagen Eriksrud i Av-og-til.

- Unge voksne er i en fase der man har ekstra stor risiko for å utvikle et alkoholproblem. De studerer eller er ferske i arbeidslivet. Man har gjerne ikke etablert familie, og har mulighet til å drikke så ofte og så mye man vil, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til. 

Hun mener det snakkes for lite om alkoholbruk og hvordan man kan utvikle alkoholavhengighet, også i ung alder. Det vises blant annet i NRK-dokumentaren Innafor «Ung alkis», som ble sendt torsdag kveld. 

- For noen kan studietiden være porten til mer alvorlige problemer. Vi vet at mange lurer på hvor grensen går, og om de har et problem. Det er viktig å ha et bevisst forhold til egne alkoholvaner og uvaner, slik at man kan justere forbruket før det blir et problem, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i Av-og-til.  

Alkovettorganisasjonen har derfor lansert Drikkestatus.no, en test hvor hvem som helst kan legge inn hvor mye de drikker, hvor ofte de drikker og hvordan de selv opplever drikkingen. Resultatet er et svar på om alkoholkonsumet ditt innebærer risiko, og hva du bør gjøre videre. 

Nesten 2 av 10 i risikogruppen 

Testen er utviklet i samråd med IQ-initiativet i Sverige, og basert på den svenske testen Alkoholprofilen som er tatt av 1,2 millioner svensker. Generalsekretæren i Av-og-til tror mange nordmenn vil få seg en overraskelse. 

– Alkoholbruk kan oppleves som vanskelig å snakke med andre om. Derfor er vårt håp at å ta en slik test skal være et lavterskel første skritt på veien. Mange vil nok få en aha-opplevelse når de tar testen og ser svart på hvitt hvor mye de drikker. Det er positivt. Vi i Av-og-til ønsker at flere skal få et bevisst forhold til sin alkoholbruk, sier Eriksrud.  

Eriksrud peker på at nesten 2 av 10 nordmenn drikker på en måte som kan medføre risiko. 

– Vi omgir oss med alkohol hele tiden. På venninnekvelder, på fredagspils, på fest eller når du har det tøft. Men alkohol er ikke bare et gode. For alt for mange er det også noe vondt og vanskelig. 

Vil nå unge 

Testen har spesielt unge voksne som målgruppe og i Sverige blir 44 prosent av testene gjennomført av unge voksne mellom 18 og 25 år. 

– Dette er en målgruppe det er vanskelig å nå med budskapet om godt alkovett. Erfaringene fra Sverige er imidlertid at man her klarer å bryte gjennom lydmuren, med et konkret verktøy som unge selv ønsker seg og søker etter, sier generalsekretæren. 

Hun oppfordrer alle som er i tvil om de drikker for mye til å ta grep. 

– For mye alkohol kan være skadelig både for deg selv og de rundt deg, avslutter Eriksrud. 

 
 
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS