Forfatterbesøk hos museet på fredag
Forfatter Ingjerd Tjelle besøker Nordkappmuseet fredag formiddag.

Forfatterbesøk hos museet på fredag

Besøk av en forfatter som har skrevet om et tema som har satt dype spor i mange mennesker.
Kultur
Raymond Elde
Publisert : 29.09.2022 05:30

Fredag får Nordkappmuseet forfatterbesøk av Ingjerd Tjelle. Hun har en ny bok om internatene i Finnmark. 

Boka inneholder historier om skolebarn som ble atskilt fra hjem og foreldre, og som ble nektet å snakke språket sitt. Det handler om tap og skam, men også om et skoletilbud i rask forbedring. !Bokomslaget.

--Jeg begynte å jobbe med internathistorien som journalist i NRK Finnmark i 1999. Da jeg var ferdig med programserien, så skjønte jeg at det var så mye materiale at jeg måtte skrive en bok. Den kom ut for 20 år siden. Dette blir min andre bok om internatlivet i Finnmark, sier forfatter Ingjerd Tjelle til Radio Nordkapp.

Ingen andre steder i Europa ble det over en så kort periode i et så grisgrendt område bygget så mange skoleinternater som i Finnmark. I 1940 bodde 2 800 av 7 900 registrerte skolebarn i Finnmark på skoleinternat. Også i andre land har internatene vært viktig, men det som er spesielt for Finnmark er den voldsomme satsingen over såpass kort tid. Et 50-talls internat ble bygget i en 35 års periode (1905–40) for svært få mennesker. Dette er unikt, og utgjør en del av Norges historie som er lite kjent som har satt dype spor i mange mennesker.






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS