Krever drivstoff-lettelser
NAF krever avgiftskutt for å dempe de høye drivstoffprisene (Foto: NAF)

Krever drivstoff-lettelser

Krav fra NAF til regjeringen og statsbudsjettet for 2023.
Statsbudsjettet 2023
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 17.09.2022 21:45

Det koster nesten syv ganger så mye å fylle dieselbilen som å lade elbilen. Nå krever NAF at regjeringen gir folk drivstoff-lettelser i statsbudsjettet som kommer i oktober.

--Strømstøtten er uvurderlig for elbilistene nå som prisene på energi løper løpsk, og den må videreføres. Samtidig kjenner alle som har bensin- og dieselbiler på at det koster å fylle tanken. Dette er gjerne folk som bor i spredtbygde strøk, og som har få alternativer til bilen. Derfor må regjeringen også finne løsninger for de som ennå ikke har mulighet til å skaffe seg en elbil. Det sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF, i en pressemelding. 

--Staten dekker nå to av tre kroner i økte ladeutgifter for elbilister som lader hjemme. Samtidig har prisene på bensin og diesel økt med henholdsvis 48 og 53 prosent fra juli i fjor til juli i år. Om prisene fra i sommer holder seg vil det koste 20 000 kroner i drivstoff i året for en dieselbilist, mens tilsvarende årlig utgift for en elbilist er 3 000 kroner, inkludert strømstøtten, sier Handagard. 

NAF har regnet ut at med juli-prisene på drivstoff må du ut med 7 763 kroner mer i året for å fylle tanken på en dieselbil, og 5 255 kroner mer i året for en bensinbil. Dette er store økninger, som kommer i tillegg til økte matpriser, økte renter og økte strømutgifter.

Kostnadsøkningen for elbilistene er imidlertid beskjeden. Selv om prisen på å lade hjemme i snitt har økt med 1937 kroner fra juni 2021 til juni 2022 tar staten en stor del av regningen. Dersom du bare lader hjemme, gjør strømstøtten at økningen kun blir på 460 kroner per år.

--Med de strømprisene vi har hatt dekker staten i gjennomsnitt hver tredje krone av alle ladeutgiftene til elbilistene. Det tilsvarer to av tre kroner av hele utgiftsøkningen på strøm. Tilsvarende tall for bensin- og dieselbilister er null, sier Handagard.
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS