Distriktene risikerer dobbel elbil-smell fra nyttår
Finnmark Elbilforening på torget i Kirkenes for vel ett år siden. (Arkivfoto: Finnmark Elbilforening)

Distriktene risikerer dobbel elbil-smell fra nyttår

NAF håper forhandlingene mellom regjeringspartiene og SV ikke resulterer i kraftig økning i avgifter for elbiler.
Statsbudsjettet 2023
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 25.11.2022 11:00

Nye tall viser at folk i distriktene er i ferd med å kaste seg på elbil-bølgen, men NAF frykter at de får en avgifts-smell i 2023.

Stortinget er i innspurten av forhandlingene om bilavgiftene for neste år. Avgifter kan ramme bilister i distriktene. 

--Ni av ti nye biler som selges til privatpersoner i distriktene så langt i år er en elbil. Det er et overraskende høyt tall. Nå som distriktene er på vei over på elbil er det umusikalsk å innføre ekstra avgifter på kjøp av både nye og brukte elbiler fra 2023. Det sier Thor Egil Braadland, myndighetskontakt i NAF, i en pressemelding. 

Forhandlingen mellom regjeringspartiene og SV pågår, men skal nærme seg slutten. 

Braadland mener folk i distriktene risikerer en dobbel avgifts-smell om SV går med på det som regjeringen har foreslått.

--Det ene er forslaget om en helt ny vektavgift. Blir det vedtatt kommer avgiften til å utgjøre 20 000 -25 000 kroner på en ny elbil. Det kommer selvsagt til å slå rett inn i lommeboka på alle de som hadde planer om å kjøpe seg ny elbil i 2023, sier Braadland.

Økt avgift på brukte biler
Det andre er forslaget om økt omregistreringsavgift på elbil. Dette er en avgift på å kjøpe og selge bruktbiler. Regjeringen har foreslått å øke avgiften fra rundt 1 700 kroner til nesten 7 000 kroner for de nyeste bruktbilene. Også denne saken ligger på forhandlingsbordet mellom Ap, Sp og SV.

--I dag selges det flere brukte elbiler i distriktene enn det selges nye elbiler, i byene er det omvendt. Lav omregistreringsavgift på elbil er derfor et godt verktøy for at flere skal velge elbil. Folk flest i distriktene har sittet lenge på gjerdet når det gjelder elbil, men nå kommer de etter, sier Braadland.


Annonse:
https://www.facebook.com/honningsvagmusikkforening


Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS