Pressemelding

Ole Peder Kjeldstadli, styremedlem Foreningen Retten til en verdig død - 08.10.2018

Ultimate livshjelp, selvbestemt frivillig dødshjelp

SVEINUNG STENSLAND stortingsrepresentant, Høyre skriver at alle mennesker har en ukrenkelig og iboende egenverdi. Det er det vanskelig å være uenig i. Men når han skriver at vi kommer ikke utenom at man med aktiv dødshjelp rangerer menneskelig liv. Noen liv blir da verdt mer enn anndre! Dette er fullstendig galt sett med mine øyne. Som leder av Foreningen gjennom 8 år og nå styremedlem vil jeg påpeke at Foreningen Retten til en verdig død vår visjon er at legevitenskap og sykepleie i positivt samspill med etikere og lovgivere kan skape et samfunn hvor alle mennesker kan gå døden i møte med visshet om at det vil åpnes en vei ut av meningsløs lidelse når dette er vårt høyeste ønske.

Retten til å dø har vi allerede påpeker Stensland. Men vi har ikke noen rett til å bli tatt livet av. Slik vil han at det skal fortsette å være. Han er derfor glad for at Høyres prinsipprogramkomité ikke ønsker noen endring i dette spørsmålet. Til Stenslands argumentasjon vil jeg svare at i et sivilisert land med fri og demokratisk rettstruktur må det være mulig uavhengig av dogmatiske overformynder å leve og dø.

Når Stenslands parti fortsatt ønsker å arbeide for rett til god lindrende behandling som gir en verdig avslutning av livet, vet Stensland at dette må være et mål som ligger langt inn i fremtiden.

En norsk rapport utført fra Kunnskapssenteret på bestilling av det tidligere Sosial- og helsedepartementet om å vurdere kunnskapsgrunnlaget om effekt av palliativ smertebehandling ved kreft, sier at palliativ smertebehandling er mangelfull i Norge.

 

Palliativ behandling er av relativt nyere dato i Norge. Vi var ikke i nærheten av å oppleve det som Verdens Helseorganisasjon sa i 2002 om at palliativ behandling, pleie og omsorg er en tilnærmingsmåte som har til hensikt å forbedre livskvaliteten til pasienter og deres familier i møte med livstruende sykdom, gjennom forebygging og lindring av lidelse, ved hjelp av tidlig identifisering, grundig vurdering og behandling av smerte og andre problemer av fysisk, psykososial og åndelig art.

Rune Bård Hansen, lagdommer, Tønsberg, stilte i Aftenposten spørsmålet: «Palliativ omsorg - er vi trygge?» Videre beskrev han et tilfelle om en pasient på en palliativavdeling. Pasienten fikk ikke tilstrekkelig smertelindring fordi pasienten kunne dø av det! Frykt for å bli anklaget for aktiv dødshjelp gjør at sterkt lidende pasienter ikke får dø i fred, men i smerte?

Kravet fra religiøse institusjoner og politikere om absolutt ingen rett til å bestemme selv over livet taler imot etikken og menneskerettighetenes krav om livssynsfrihet, og dette betyr igjen et tilbakefall til tiden før opplysningstiden. Retten til liv inneholder intet krav om å ha plikt til å leve.

Med Unge Høyre på laget har Foreningen Retten til en verdig død fått en ny medhjelper. Fra før vet vi at Unge Venstre og Fremskrittspartiets ungdomsparti er for selvbestemt frivillig dødshjelp. I Norge vet vi at over 75% av befolkningen ønsker hjelp til å dø i en terminalfase gitt store smerter og med ingen utsikt til bedring. Og det er situasjonen i flere europeiske land.

I 2018 tar Spanias statsminister Pedro Sanchez og hans regjering for alvor opp for muligheten av å innføre en ny lov som skal tillate barmhjertighetsdrap. «Det skal være lov å dø med verdighet», påpeker den spanske regjeringen.

Belgia konkluderer professor Jan L. Bernheim med at legalisering av dødshjelp har bidratt til å forbedre den lindrende pleien. Dette viser at legeassistert livsavslutning kan være en naturlig del av lindrende pleie. Vi har med andre ord intet å frykte om vi som kjemper for selvbestemt livsavslutning, når fram. Snarere tvert imot!

Professor i teologi Hans Küng stiller spørsmålet hvorfor skal det være tillatt å la en pasient sulte eller tørste i hjel, som angivelig passiv dødshjelp, mens en overdose morfin er straffbar? Og konkluderer slik: «Dødshjelp er den ultimate livshjelp».

Dødshjelp er med andre ord ikke et valg mellom liv og død. Det er et valg mellom to måter å dø på. Dette sikrer slik jeg ser det, retten til et verdig liv til siste åndedrag.

 

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS