Pressemelding

Opplysningskontoret for frukt og grønt - 16.10.2018

1.000 tonn gresskar på vei til Halloween

Mange både små og store gleder seg til 31. oktober. Kvelden er en gyllen mulighet til å lage fest i høstmørket. Feiringen er like spennende for både voksne og barn, og i tillegg til å gå "knask eller knep" og å lage gresskarlykt, kan man feire med å lage god mat, og samle familie og venner.

Vi regner med at i overkant av 1.000 tonn halloweengresskar vil bli solgt i ukene frem mot 31. oktober, sier Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Det er et sted mellom 200.000 og 250.000 gresskar. Disse er dyrket frem som mat, og vi oppfordrer derfor alle til å skrape ut innmaten før de lager lykt av skallet.
Halloween har de siste årene blitt mer og mer populært i Norge. Da kler barna seg ut, ofte i litt skumle kostymer som spøkelser, skjeletter, troll og hekser, og går på dørene til folk for å tigge godterier. Ikke så ulikt den gamle norske tradisjonen med å gå julebukk.
Feiringen av allehelgensaften, kvelden før allehelgensdagen, er opprinnelig en kristen skikk, men har utviklet seg til å bli en ikke-religiøs feiring.
Den amerikanske halloweenfeiringen med "trick-or-treat", eller “knask eller knep” som vi kaller det, foregår alltid 31. oktober, og forberedelsene kan være hyggelige familieaktiviteter. Gresskarlykten som settes på trappen med lys i signaliserer at her er barna velkommen. 
Av innmaten fra gresskaret kan det være godt å lage en deilig varmende gresskarsuppe med en søt og god gresskarpai til dessert, og kjernene smaker nydelig nå de er ristet. Enten som snacks eller i bakverk.
Gresskar finnes i mange forskjellige varianter. Den etter hvert velkjente oransje sorten, populært kalt halloweengresskar, kan bli veldig stor, men de vi kjøper i butikken veier normalt 4 – 6 kg.
Gresskar har sin opprinnelse i Amerika, og arkeologiske funn viser at indianerne dyrket gresskar 3 - 4000 år før Kristus. Gresskar har et tykt, hardt skall som kan være glatt, knudret eller med langsgående riller. Fruktkjøttet er gult til oransje, fast og søtt.

 

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS