Strømprisen ville vært mye høyere uten utenlandsforbindelser
illustrasjon. Foto NVE

Strømprisen ville vært mye høyere uten utenlandsforbindelser

NVE har gjort analyser som viser at strømprisen kunne vært 2-3 ganger høyere på vinteren selv med normale nedbørsmengder dersom vi ikke hadde vært koblet til det europeiske kraftmarkedet via overføringsnettet.
Riks
Raymond Elde
Publisert : 18.08.2018 09:45

I år med normale nedbørsmengder har Norge et kraftoverskudd som eksporteres via linjer til Sverige, Danmark og Nederland. I tørre år kan det imidlertid være behov for å importere strøm på disse linjene. Dette gir lavere og mer stabile kraftpriser.

--Uten handelsmuligheten ville strømprisen variert mye mer og vært vesentlig høyere på vinteren når forbruket er høyest. Risikoen for å gå tom for vann og ikke kunne importere strøm ville presset kraftprisen opp selv i år med normale nedbørsmengder. Samtidig ville faren for flom vært høyere enn i dag, sier seniorrådgiver Gudmund Bartnes i Norges vassdrags- og energidirektorat.

NVE mener markedet fungerer bra og er ikke redd for at vi skal få underskudd på strøm fordi kraftprodusentene selger for mye kraft til utlandet.

--Selv om vi ikke har noe statlige virkemidler for stoppe eksporten av kraft så mener vi markedet fungere så bra at det alltid vil være strøm i kontakten, sier Bartnes.

(pressemelding NVE)


Annonse:
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS