Konkurranse om læreplassene
Tømrer er ett av områdene der ungdommer venter på lærlingplass. (Illustrasjonsfoto)

Konkurranse om læreplassene

Se formidlingstallene for lærlinger, listen fra sommeren 2017.
Næring
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 08.08.2017 16:00

Det er fortsatt mange som venter på læreplass. Dette gjelder spesielt innenfor fag som elektriker, bil, tømrer, anleggsmaskinfører, helsearbeider og IKT-service.

Opplæringskontor og næringsliv har gitt signal på at de fleste vil få tilbud om læreplass snarlig, men signaliserer samtidig at det kan bli spesielt hard konkurranse om læreplassene innenfor elektriker-, energimontør- og IKT-servicefaget.

--Vi har i flere år hatt utfordringer med å få ut alle som ønsker læreplass innenfor elektrikerfagene. Dette skyldes i noen tilfeller mangel på læreplasser, og i andre er tilbakemeldingene fra næringslivet at ikke alle kandidatene er godt nok kvalifisert. På den andre siden har vi fag hvor vi ikke klarer å produsere nok lærlinger. Dette gjelder for eksempel innenfor restaurant- og matfagene og service- og samferdsel. Næringslivet og opplæringskontorene ønsker seg blant annet flere lærlinger innenfor kokkefaget og kontor- og administrasjonsfaget, sier rådgiver ved opplæringsavdelinga, Elisabeth Hegge i en pressemelding fra Finnmark fylkeskommune. 

Sammen om fagopplæringen
Finnmark har hatt størst økning i landet på antall læreplasser, og fylkeskommunen jobber aktivt sammen med LO og NHO for tettere samhandling mellom arbeidsliv og skole. Nærings- og områdesjef, Hilde Mietinen, påpeker at mange bransjer i fylket opplever positiv utvikling og at potensiale for ytterligere vekst er stor.

--Vi er glade for at trenden med at flere fortsatt velger yrkesfag, og ikke minst at arbeids- og næringsliv stiller opp med læreplasser. Fagutdanning krever kombinasjon skole og læretid – vi har et felles ansvar for å gi de unge fagarbeiderne et fullverdig løp, sier Mietinen.

Distriktssekretær i LO Finnmark, Bjørn Johansen, roser næringslivet i fylket for sitt arbeid med læringene, men oppfordrer fortsatt flere til å ta inn lærlinger.

Se formidlingstallene, PDF-dokument


Annonse:
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS