Halve Troms og Finnmarks befolkning bruker munnbind feil
Mange i fylket bruker munnbind feil, ifølge en undersøkelse YouGov har utført på vegne av Farmasiet, (Foto: PR-operatørene)

Halve Troms og Finnmarks befolkning bruker munnbind feil

Innbyggere i fylket spurt om munnbind og korona.
Lokal
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 06.03.2021 09:45

Annenhver innbygger i Troms og Finnmark følger ikke anbefalte munnbindrutiner. I tillegg nekter fortsatt 25 000 tromsværinger og finnmarkinger å bruke munnbind i det hele tatt.

--Troms og Finnmarks innbyggere er lei av korona, sier Lisa Grinaker, fagsjef i Farmasiet, ifølge en pressemelding. 

I en undersøkelse gjennomført av YouGov, på vegne av Farmasiet, svarer fire av ti i Troms og Finnmark at de har innarbeidet gode rutiner for bruk av munnbind. Undersøkelsen tyder imidlertid på at det står dårligere til hos de resterende innbyggerne i fylket, hvor flere har innarbeidet seg munnbind-uvaner.

--36 prosent av Troms og Finnmarks innbyggere som bruker engangsmunnbind oppgir at de bruker dette flere enn én gang, i strid med det som er anbefalt. Blant de som bruker tøymunnbind sier hele åtte av ti at de ikke vasker munnbindet etter hvert bruk. Fire prosent av fylkets innbyggere oppgir at de ikke vasker det i det hele tatt, sier Grinaker. 

--Det er veldig bra at de fleste i Troms og Finnmark bruker munnbind, men at man ikke er nøye med hygienen er bekymringsverdig. Problemet med å bruke munnbind flere ganger er at dette kan øke sannsynligheten for å bli smittet mer enn det å ikke bruke munnbind i det hele tatt, advarer Grinaker.

Munnbind er enda mer effektivt for å beskytte de rundt deg enn det er for å beskytte deg selv, ifølge fagsjefen. Undersøkelsen viser imidlertid at mindre enn halve Troms og Finnmark er klar over dette.

Lei av korona
Flere respondenter i Troms og Finnmark oppgir også at de er lei av koronasituasjonen. \En av fem tromsværinger og finnmarkinger svarer at de er mindre redde for smitte nå enn tidligere i koronatiden, og åtte prosent oppgir også at de er dårligere til å følge restriksjoner.

Deltakerne har i tillegg blitt spurt om hva de mener om andres bruk av munnbind. Her svarer én av fire i Troms og Finnmark at folk generelt ikke er flinke nok til å bruke munnbind i nødvendige situasjoner, samtidig er det få som tør å si ifra.

--Jeg skjønner at folk er lei. Men klarer vi å fortsette å bidra i dugnaden, kan vi gå fortere tilbake til normalen. Vi ser at kun fem prosent av Troms og Finnmarks innbyggere minner folk rundt seg på å bruke munnbind. Jeg tenker at det er lov til å si ifra på en hyggelig og klar måte, slik at vi hjelper hverandre. Dette klarer vi sammen, avslutter Grinaker. 






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS