«Lofoten» blir skoleskip
«Lofoten» har vært til kai mange ganger i Honningsvåg i løpet av skipets historie i kystruten. (Arkivfoto)

«Lofoten» blir skoleskip

«Lofoten» oppfyller ikke kravene for rutetrafikk i kystruten på strekningen Bergen – Kirkenes.
Samferdsel
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 26.11.2020 20:00

I over 56 år har «Lofoten» seilt for Hurtigruten mellom Bergen og Kirkenes. Nå skal «kystens dronning» utdanne neste generasjon norske sjøfolk.

Fra 2021 blir «Lofoten» skoleskip for stiftelsen Maritim videregående skole Sørlandet. Det er klart etter at stiftelsen har signert en intensjonsavtale om å kjøpe skipet fra Hurtigruten.

--Dette starter et nytt kapittel i MS Lofotens stolte historie. Etter å ha vært en del av livsnerven langs kysten i generasjoner, skal hun nå utdanne neste generasjon norske sjøfolk. Det er bra for Norge som sjøfartsnasjon, bra for kysten, bra for skolen og bra for oss i Hurtigruten. Det sier Daniel Skjeldam, konsernsjef i Hurtigruten Group, i en pressemelding. 

Skal samarbeide om opplæring
Hurtigruten er en av Norges største maritime arbeidsplass og lærebedrift. Som en del av avtalen skal Sørlandets maritime videregående skole og Hurtigruten inngå en egen samarbeidsavtale om opptrening og utdanning av kadetter. Det betyr at kadetter fra skolen kan hospitere hos Hurtigruten og gå i lære på Hurtigrutens skip i løpet av utdanningen.

Stiftelsen har drevet undervisning på skoleskip helt siden 1927, da fullriggeren Sørlandet ble bygget som stiftelsens første skoleskip. «Lofoten» blir stiftelsens femte skoleskip.

3 500 ganger over polarsirkelen
Helt siden hun ble levert fra Akers mekaniske verksted i mars 1964, har «Lofoten» seilt i Hurtigrutens rutetrafikk. Etter å ha krysset polarsirkelen rundt 3 500 ganger og tilbakelagt en avstand som tilsvarer flere enn 200 ganger rundt ekvator, har skipet nå seilt sin siste rundtur i rute mellom Bergen og Kirkenes.

Når Hurtigruten går inn i en ny 10-årig avtale om rutetrafikk fra nyttår, oppfyller ikke lenger det verneverdige skipet kravene til blant annet universell utforming i den nye anbudsavtalen med Samferdselsdepartementet.

--MS Lofoten er et helt spesielt skip med en unik historie. Hun betyr noe helt spesielt for mange i Hurtigruten, for gjestene våre og for folk langs hele kysten. Selv om hun nå blir pensjonert fra rutetrafikken etter snart seks tiår, har hun mange gode år igjen, sier Skjeldam.






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS