Pressemelding

Frende Forsikring - 31.01.2023

Ta tak i vinterdepresjonen nå

Mange kjenner på at hverdagens utfordringer er tyngre enn vanlig i vintermånedene. Tungsinnet kan slippe taket når våren kommer, men enkle grep kan gjøre hverdagene lysere nå.

For mange er vintermånedene tunge. Med noen grep kan du få det enklere. Foto: Unsplash.

- Det er ikke nødvendig å gå rundt å ha det kjipt. Hvis du merker at du blir tung om vinteren er det flere grep som fungerer godt for mange, sier rådgivende lege i Frende Forsikring, Helge Skjerven.

- Ingen skam å be om hjelp 
Han presiserer det er et vidt sprang mellom alvorlig depresjon og tungsinn og sesongsvingning i humøret, men at mange blir overrasket over hvor godt enkle grep kan fungere. Og hvis tungsinnet ikke slipper, er det mye god hjelp å få.

- Det er ingen skam i å be om hjelp. Hver vinter ser vi en del som går ut i lengre sykmelding på grunn av depresjoner som starter om vinteren. Disse varer mye lenger enn til våren kommer og for noen blir de værende lenge nok til at de blir uføre. Det er heldigvis lang vei dit, sier han.

Her er symptomene 
En vinterdepresjon så langt nord som i Norge kan gjerne komme sigende i perioden fra oktober til mars. Her er symptomene å se etter, ifølge Helge Skjerven:

  • Du føler deg nedstemt over tid
  • Du kjenner på angst og uro
  • Du sover dårligere
  • Du har lite energi
  • Du har et lavt aktivitetsnivå
  • Du har mørke tanker

- Dette er symptomer som ligner på depresjon, men de letter gjerne når det blir lysere ute, sier han.

Slik kan du få det bedre 
- Først og fremst er det viktig å få seg litt dagslys, hver dag. Kom deg ut når det er lyst. Gå en tur i lunsjen og bruk dagtiden i helgene godt. Hold deg i aktivitet, gå på trening eller bare gå i lokalmiljøet, sier Skjerven.

Han nevner også at en lyslampe fra apoteket kan fungere tidlig på dagen, da den stråler ut kunstig dagslys.

- Så er det viktig å spise godt og sunt. Et stabilt blodsukker og riktige vitaminer hjelper på humøret. Hvis du merker at du er oppkavet kan du også lære deg noen avslapningsteknikker. Meditasjon, mindfulness og avspenningsøvelser er nyttig, sier legen.

Til slutt er en god døgnrytme og gode søvnrutiner viktig for å gjøre deg opplagt og klar for hverdagen.

Hvis det ikke fungerer 
Det er ikke alltid at du klarer å behandle vinterdepresjonen på egenhånd, med alt det krever av endringer i livsstil og vaner.

- Hvis angst, uro og nedstemthet gjør at blir lammet og orker lite i hverdagen, må du søke hjelp. Snakk med noen hvis du går med selvmordstanker. Få hjelp hvis depresjonen ikke slipper taket når det går mot lysere tider, sier Skjerven.

Hvis det ikke er akutt, bør du begynne med å kontakte fastlegen din.

- Fastlegen kan henvise deg videre til psykolog. Det er mulig å bryte vonde mønstre i behandling eller samtaleterapi. Medisiner kan også være aktuelt, sammen med videre oppfølging, sier rådgivende lege i Frende Forsikring, Helge Skjerven.

 
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS