Pressemelding

FHL - 12.10.2012

- Rigide og uforutsigbare kontrollkrav


- Bedrifter og fiskefartøyer som er omfattet av myndighetenes pålegg om leveringssplikt skal selvsagt bearbeide i henhold til kravene, og det er innarbeidet en praksis for håndtering av dette. Fiskeridirektoratets kontroll av enkeltfangster med påfølgende sanksjoner tvinger fram en ny avklaring på hvordan næringen skal håndtere leveringsplikten på en hensiktsmessig måte, sier Geir Ove Ystmark i FHL.




Fiskeridirektoratet har etter en gjennomgang av leveringsforpliktelser knyttet til Aker Seafoods trålere for 2011 konkludert med at selskapet har fulgt en praksis som bryter med leveringsplikten. Direktoratet har på dette grunnlaget fattet vedtak om midlertidig tilbakekall av erverstillatelsene til tre fiskefartøy.

- Alle er enige om at fartøy med leveringsplikt plikter å tilby tilgodesett bedrift med 80% av fanget torsk, og 60% av fanget hyse. Alle er også enige om at de tilgodesette bedriftene skal bearbeide 70% av denne torsken. Spørsmålet er hvordan man skal kontrollere dette, sier Ystmark.

- Krevende å gjennomføre
Frem til nå har det vært vanlig at bedriftene har beregnet hvor mye fisk som skal bearbeides med bakgrunn i regnskapene. Det har ikke vært vanlig å fysisk spore hver fisk fra hver fangst. FHL har vært klare på at det har vært en hensiktsmessig måte å føre kontroll på.

- Man har unngått å innføre et unødvendig rigid kontrollsystem, og samtidig gjort det overkommelig for bedriftene å dokumentere at de faktisk har bearbeidet 70% av den torsken de har kjøpt fra leveringspliktige fartøy. Krav om fysisk sporing og adskillelse vil derimot føre til en rekke kostnader for næringen, og er også vanskelig å gjennomføre, sier Ystmark.

- Uhensiktsmessig
FHL tar til etterretning at Fiskeridirektoratet nå foretar kontroller på enkeltfangster, og at de legger til grunn et langt strengere system for fysisk sporing enn det man har gjort tidligere.

FHL frykter at det vil skape et uhensiktsmessig sporings- og kontrollsystem, uten at det fører til noen økt aktivitet eller bearbeiding.

- I lys av at det er en innarbeidet praksis med dokumentasjon knyttet til bokføringsmessig adskillelse, og ikke til krav om fysisk sporing, så er vi undrende til reaksjonsformen Fiskeridirektoratet har valgt. Vi stiller også spørsmål ved om det er fornuftig å stille krav om mer rigide dokumentasjonsløsninger all den tid vi har på plass gode og fungerende ordninger, sier Ystmark.






Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS