Pressemelding

NHO Arktis - 12.10.2021

Kommentarer til statsbudsjettet for 2022 fra NHO Arktis

Samferdsel

For bedriftene i nord står bedre samferdselsløsninger øverst på ønskelisten. Vi har mange store og viktige veiprosjekter i kø som må bli utbedret og vi savner flere av de i statsbudsjettet for 2022, sier regiondirektør Baik.

-Vi er likevel glade for at regjeringen bevilger penger til ny veg i Ramfjorden; E8 Sørbotn–Laukslett og E6 Kvænangsfjellet, samt oppstartsmidler til E10/rv.85 sør i Troms og Nordland.

Transportbehovet i årene som kommer vil øke, og det er særlig godstrafikk på veg som er ventet å øke mest. Derfor er bevilgninger til vei ekstra viktig for vår region, legger Baik til. Derfor håpet vi påoppstartsmidler til E45 Kløfta, RV94 Hammerfest, E8 Skibotn - Kilpisjãvri, E6 Nordkjosbotn-Hatteng og E6 Olderdalen – Langslett. NHO Arktis hadde også forhåpninger om penger tilden fremforhandlede bypakken for Tromsø, der flere store vegprosjekter, som Riksveg 862 Tverrforbindelsen, ligger inne.

Regjeringen foreslår å bevilge totalt 826,6 millioner kroner nasjonalt til statlig kjøp av regionale flyruter i 2022. Dette betyr en økning som vi antar brukes til å redusere billettprisene og bedring av flytilbudet, sier Baik.

Det er svært beklagelig at regjeringen foreslår at flypassasjeravgiften skal gjeninnføres. Dette vil gjøre flyreiser betydelig dyrere og vil i verste fall ramme flytilbudet. NHO Arktis ber derfor at den nye regjeringen gjør om på dette.

På havnesida legges det opp til ferdigstilling av innseilingen i Forsøl i Hammerfest kommune. Ut over dette ser det ikke ut til at det legges opp til en større ramme til havneprosjekter i 2022. Det er skuffende at det ikke er spesifisert tiltak i Sør-Troms der en forventet midler til forledsutbedring, sier Baik.

Tiltak til bedrifter

NHO Arktis er tilfredse med at regjeringen har satt av midler til kommuner med bedrifter som sliter som følge av koronapandemien. Kommuner i Troms og Finnmark får nærmere 95 millioner kroner som skal fordeles til bedrifter

Fortsatt er det slik at 12 prosent av reiselivsbedriftene i Troms og Finnmark vurderer det som en reell risiko å gå konkurs som følge av konsekvensene av koronarestriksjoner. Disse midlene vil komme godt med nå som bedriftene står på for å komme seg gjennom pandemiens siste fase, mener Baik.

Regjeringen foreslår at det for 2022 bevilges 3,2 millioner kroner til Visit Svalbard. Formålet med tilskuddet er å sette organisasjonen i stand til å gjennomføre aktiviteter som bidrar til en gjenoppbygging og utvikling av reiselivsnæringen. Et godt og nødvendig tiltak som kan bety mye for reiselivet på Svalbard, kommenterer Baik.

Det er imidlertid viktig at vi setter ekstra innsats for bedrifter som kommer til å slite i lang tid fremover selv om samfunnet er åpnet opp.ikke mister bedrifter Reiselivsbedriftene i Troms og Finnmark og på Svalbard går nå en vintersesong i møte med stor usikkerhet. Her må en følge utviklingen nøye og iverksette treffsikre tiltak som gir næringen nok økonomiske ressurser til å kunne reise seg. Da vil også tiltak som styrker flytilbud til og fra nord være særdeles viktig.

 

Nordområdesatsing

Vi er tilfredse med at Regjeringen foreslår å styrke innsatsen mot arbeidslivskriminalitet med 42 millioner kroner, til opprettelse av et nytt arbeidslivskriminalitetssenter i Troms og Finnmark, sier Baik.  Arbeidslivskriminalitet skaper betydelige problemer for den enkelte arbeidstaker, men også for den seriøse delen av norsk arbeids- og samfunnsliv som må konkurrere med kriminelle aktører.

Det er også godt å registerere at regjeringen følger opp sin egen nordområdesatsing med å bevilge midler til et nytt investeringsfond med 50 % kapital henholdsvis statlig og privat, kommenterer regiondirektør Baik. Det vil bidra til å styrke kapitaltilgangen for bedriftene som ønsker å satse og investere i nord. Det avsettes 400 millioner kroner statlige midler.. Forvaltningen skal lokaliseres i Nord-Norge og det tas sikte på å etablere fondet i første halvår 2022.

Regjeringen planlegger å bruke om lag 800 millioner kroner til investeringer i forsvarets eiendom, bygg og anlegg, samt materiellinvesteringer for om lag 2,5 milliarder kroner, i Troms og Finnmark i 2022. Midlene er til investeringer for kavaleribataljonen på Porsangmoen.

-En satsing på Garnisonen i Porsanger kan få stor betydning for bedriftene og lokalsamfunnet, sier regiondirektør Målfrid Baik.

-Like fullt ser vi betydningen av at det satses enda tyngre på nordområdene enn det som fremkommer i dette statsbudsjettet og håper at den nye regjeringen ønsker å bidra til å styrke nordområdene som Norges viktigste strategiske område, avslutter Baik.

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS