Lite tid igjen før all fiske er privateid
Skjalg Fjellheim, politisk redaktør i Nordlys, hold innledning før filmen om Ottar Brox «Kampen om kysten».

Lite tid igjen før all fiske er privateid

Den politiske redaktøren i Nordlys, mener Ottar Brox er en av de ruvende samfunnsmennesker etter andre verdenskrig.
Filmfestivalen
Raymond Elde
Publisert : 15.09.2023 21:25

Det handlet om fiskeri og fiskeripolitikk under Nordkapp Filmfestival. 

--Arbeiderpartiets femårsplaner på starten av 1950-tallet, skulle ha folket bort fra det gammeldagse småtteriet med fiskebåt og småbruket. Fisket skulle over på trålere som leverte råstoff til store industribedrifter på land, sa Skjalg Fjellheim, politisk redaktør i Nordlys, i innledningen til filmen om Ottar Brox «Kampen om kysten». Filmen ble vist i kinoen torsdag kveld under Nordkapp Filmfestival. !Mange hadde møtt fram i kinoen torsdag kveld.

--Ottar Brox sin originale idé var denne: Den nordnorske livsformen var på helt andre og mer rasjonelle ideer både økonomisk og økologisk. Fisken ble hentet opp med langt mindre kapital og energi enn med trålere. Verdiene kom kystsamfunnene til gode, sa Fjellheim. 

--Norsk fiskeripolitikk består av en rekke beslutninger som bryter med dette. Konsekvensene ser vi. Vedtakene har hatt stor negativ betydning for bosettingen langs kysten av Finnmark, sa Fjellheim. 

--Det er fremdeles håp at man unngår at norske fiskeriressurser i sin helhet blir privat eiendom, men det begynner å bli smått med tid og det haster. For å forstå hva som skjer, burde vi alle begynne å lese og forstå Ottar Brox; en av de virkelig ruvende samfunnsmennesker etter andre verdenskrig. Det sa Skjalg Fjellheim da han avsluttet innledningen før filmen «Kampen om kysten» ble vist. 


Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS