Sametingspresidenten ber statsråden lytte til sjølaksefiskerne
Sametingspresident Silje Karine Muotka. (Foto: Åse M. P. Pulk/Sámediggi)

Sametingspresidenten ber statsråden lytte til sjølaksefiskerne

Sametingspresidenten er misfornøyd med prosessen og gir uttrykk for dette.
Politikk
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 22.03.2023 01:30

Sametingspresident Silje Karine Muotka (NSR) er lite fornøyd med prosessen rundt de foreslåtte reguleringene av sjølaksefisket i 2023. Hun ber regjeringen, og klima- og miljøministeren ta en fot i bakken og rådføre seg med sjølaksefiskerne.

Muotka er svært opprørt over måten myndighetene har behandlet sjølaksefiskerne på i forbindelse med forslaget til regulering av årets fiske etter laks og pukkellaks i sjøen utenfor Finnmark. 

--Jeg er rystet over fremgangsmåten til de ansvarlige myndighetene som uten forutgående konsultasjoner eller prosesser foreslår en forskrift som effektivt vil komme til å stoppe det tradisjonelle sjølaksefisket, som er en sentral del av sjøsamisk kulturbasert næringsutøvelse, sier Muotka i en pressemelding. 

Sametingspresidenten ber nå statsråden i Klima- og miljødepartementet ta en pause i prosessen, og sørge for at det lages et nytt og bedre reguleringsforslag i samråd med sjølaksefiskernes organisasjoner.

--De som sitter med mest erfaring og praktisk kunnskap om hvordan vi skal få til et effektivt fiske etter pukkellaks i sjø, burde ha vært tatt med på råd før forslaget ble sendt ut på høring, sier Muotka.

– Forslaget som ble sendt ut på høring fredag har opprørt mange av de som påvirkes av det, og er åpenbart ikke godt nok. Alt har til nå gått over hodet på både oss og de berørte samiske interessene. Slik kan man ikke holde på, sier Muotka, som mener at myndighetene har opptrådt arrogant.

Sametinget hadde på forhånd ikke fått vite noe om dette.

--Jeg har i løpet av helgen blitt kontakt av mange sjølaksefiskere som er sinte og skuffet, både over det som foreslås og over ikke å ha blitt tatt med på råd, sier Muotka.

Les også: Regjeringen foreslår et målrettet sjøfiske etter pukkellaks
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS