Brøytestikker i plast er best i test
Brøytestikkene som er testet. Hele ved siden av de som er knekt etter stor belastning, for å se hvordan skaden blir. Fra venstre: rød plast, svart plast, tykk bambus, tynn bambus, furu, pil, svart plast med riller, skrubrøytestikke. (Foto: Statens vegvesen)

Brøytestikker i plast er best i test

Test av brøytestikker.
Samferdsel
Raymond Elde
Publisert : 16.10.2021 03:45

Brøytestikker i furu, pil og bambus ble testet, men har ikke like bra holdbarhet som plast.

Statens vegvesens driftsentreprenører setter ut cirka 600 000 brøytestikker langs riksvegene hver vinter. Det tallet er inkludert behov for resetting i løpet av vinteren når brøytestikker blir ødelagt eller tatt.

--Mesteparten er av plast, men det brukes også noe bambus. Brøytestikker av plast er dyrere i innkjøp enn bambus, men de tåler mer og en større andel kan brukes om igjen flere vintre, sier Øystein Larsen i Statens vegvesen. 

I fjor vinter testet Statens vegvesen nye typer brøytestikker som er laget av resirkulert plast, furu og pil i tillegg til de tradisjonelle brøytestikkene av plast og bambus. 

Resultatet av forsøket er at brøytestikkene av rød plast har best synlighet under de fleste forhold. I mørke er det refleksen som bidrar mest på lang avstand. De tynneste bambusstikkene kommer dårligst ut mot hvit bakgrunn og i mørke. Ellers har snøforhold og omgivelser stor betydning for hvor godt de forskjellige typene brøytestikker vises, har Statens vegvesen skrevet på nett






Annonse:
https://www.nordkapp.kommune.no/
Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS