Pressemelding

Finnmark fylkeskommune - 11.12.2018

Barentsinstituttet

Norges arktiske universitet arbeider i disse dager med spørsmålet om den fremtidige utviklingen av Barentsinstituttet i Kirkenes («BAI»). Finnmark fylkeskommune har i dag lederskapet i den regionale delen av Barentssamarbeidet, det såkalte Barents Region Råd. Barentsregionen omfatter 14 fylker i Nordvest Russland, Finland, Sverige og Norge. Barentssamarbeidet har en todelt struktur med et nasjonalt nivå (Barents Euro-Arctic Council - BEAC), og et regionalt nivå (Barents Regional Council - BRC). Gjennom Barents Regionråd (BRC) kan fylkeslederne fra de 14 medlemsfylkene fremme felles saker til det sentrale nivået. Finnmark fylkeskommune gir nedennevnte innspill til prosessen.
 
Barents instituttet bør bli en mer rendyrket premissleverandør til utviklingen i Barentsregionen. Et kjennetegn for utviklingen av regionen er at dyktige politikere har skapt omfattende handlingsrom for samarbeid over nasjonale grensene i nord. Det er etablert både internasjonale og interregionale institusjoner som forvalter det internasjonale samarbeidet. 
 
Innholdet i samarbeidet i Barentsregionen må utvikles ytterligere i årene fremover. Det betyr at en sentral funksjon for BAI bør strekkes utover deskriptive analyser av aktiviteten i regionen, og utover å være arenabygger. BAI kan ta utgangspunkt i de utviklingsbehov som landene i barentssamarbeidet er enige om. Dette kan være tiltak som er foreslått i Kirkenes II erklæringen fra 2013. Her uttrykkes det enighet mellom Norge, Sverige, Finland og Russland om behovet for å utvikle «best praksis-løsninger» og andre tiltak for å øke mobilitet på tvers av grenser i Barentsregionen. Videre uttrykkes det behov for tiltak for å fremme mere næringslivsaktivitet på tvers av grenser i nord. Dette vil bl.a. være operative tiltak for å redusere risiko i grensekryssende handel mellom små virksomheter. I slike prosesser er det behov for kompetanse fra ulike faglige disipliner som besittes av Norges Arktiske Universitet.

Barents instituttet bør løpende spille inn operative premisser for utviklingen av Barentsregionen til de interregionale og internasjonale institusjonene med beslutningsmyndighet i samarbeidet. Innspill bør også gis til de internasjonale og interregionale arbeidsgruppene. Disse arbeidsgruppene har ansvaret for å utdype og konkretisere samarbeidet innen sine respektive områder. I tillegg er det etablert en arbeidsgruppe for urfolk som har en rådgivende funksjon. 

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS