Pressemelding

Statsministerens Kontor - 21.07.2006

200 millioner kroner i bistand til Libanon og Palestina

Regjeringen vil bidra med 200 millioner kroner i humanitær bistand til Libanon og De palestinske områdene. - Den humanitære situasjonen for befolkningen i Libanon er dramatisk og kan fort utvikle seg til en omfattende og langvarig krise. Det internasjonale samfunnet må stille opp, og det raskt, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Et økende antall mennesker merker konsekvensene av krigen: mangel på vann, mat og medisiner, infrastruktur som legges i grus og en stadig vanskeligere sikkerhetssituasjon. Flere hundre tusen mennesker er på flukt bort fra sine hjemsteder og har søkt tilflukt i andre deler av Libanon. Også disse har store behov for hjelp.

- Det er sivilbefolkningen som lider mest, sier Stoltenberg og understreker at vi ikke bare står overfor en humanitær krise, men at Libanon gjennom år fremover kommer til å lide under virkningene av dagens ødeleggelser. Han viser også til de umenneskelige kår som mange i de palestinske områdene lever under, forhold som gjør at regjeringen ønsker at en betydelig del av ekstramidlene skal komme nødstilte i disse områdene til gode.

Stoltenberg har denne uken vært i kontakt både med statsminister i Libanon, Fuad Siniora og palestinernes president Mahmoud Abbas for å bli orientert om situasjonen. Statsminister Siniora uttrykte stor uro over at situasjonen i Libanon stadig forverres, og ba Norge om å bidra humanitært.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre fremholder at Utenriksdepartementet i dagene som kommer vil holde nær kontakt med norske og internasjonale organisasjoner for å kartlegge de humanitære bistandsbehovene i Libanon og de palestinske områdene. Støre understreker at man i bruken av midlene vil legge stor vekt på samarbeid med organisasjoner som har kjennskap til og erfaring fra arbeid i området, og som har et godt utbygd nettverk med lokale organisasjoner.

- Samtidig legger vi også i denne sammenheng vekt på å bruke FN-systemet, fremholder utenriksministeren, og viser til at FN arbeider på høygir for å få behovene best mulig vurdert. En samlet nødhjelpsappell fra FNs side forventes fremlagt mandag.

Regjeringen vil så snart det er praktisk mulig fremme forslag for Stortinget om å bevilge de nødvendige ekstramidler.
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS