Kommunene i Troms og Finnmark jobber bra med beredskap
I mai i fjor ble hus i Fjellveien i Honningsvåg evakuert på grunn av jordras.

Kommunene i Troms og Finnmark jobber bra med beredskap

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, gjennomfører hvert år en kommuneundersøkelse.
Lokal
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 24.06.2019 05:20

DSBs årlige kommuneundersøkelse viser at 60 prosent av kommunene i Troms og Finnmark oppfyller krav til kommunal beredskapsplikt.

Mer samarbeid vil gi enda bedre samfunnssikkerhet i kommunene, ifølge DSB. 

--DSBs årlige kommuneundersøkelse bekrefter at kommunene i Troms og Finnmark jobber bra med samfunnssikkerhet, men de må i større grad ta eierskap til egen risiko og sørge for oppdatert planverk, sier Cecilie Daae, direktør i DSB, i en pressemelding. 

Risikoforholdene endrer seg over tid. Naturhendelser som skred eller flom, eller etablering av et nytt utbyggingsområde i kommunen, vil gi behov for nye risikovurderinger. Det er derfor viktig at kommunens risikoanalyser og planer for beredskap og krisehåndtering er oppdatert.

--Det har vært økt oppmerksomhet om samfunnssikkerhet i kommunene de siste årene. Gjennom kommunal beredskapsplikt har beredskap, krisehåndtering og planverk blitt mye bedre i kommunene, sier Ronny Schjelderup, fylkesberedskapssjef hos Fylkesmannen i Troms og Finnmark.

Halvparten rammet av naturhendelser
Halvparten av kommunene i Troms og Finnmark har hatt alvorlige naturhendelser de siste to årene. Det dreier seg i hovedsak om sterk vind og skred. Naturhendelsene har både ført til framkommelighetsproblemer, bortfall av elektronisk kommunikasjon og svikt i forsyning av mat, medisiner og energi. De rapporterer også om skader på private boliger og infrastruktur.

--Skal vi unngå at kostnadene og skadene blir for store, må det forebyggende samfunnssikkerhetsarbeidet i kommunene styrkes. Vi må jobbe mer systematisk for å sikre at det ikke bygges der det i fremtiden vil bli utfordrende eller farlig å bo, sier Daae.

Utvalgte tall om Troms og Finnmark i Kommuneundersøkelsen: 
- 42 av 43 kommuner i besvarte årets kommuneundersøkelse.
- 60 prosent (52 prosent i Finnmark, 71 prosent i Troms i 2018) av kommunene i Troms og Finnmark oppfyller de viktigste kravene til kommunal beredskapsplikt. 
- 60 prosent av kommunene i Troms og Finnmark har en helhetlig risiko- og sårbarhetsanalyse som oppfyller utvalgte krav (Troms 76 prosent, Finnmark 43 prosent i 2018). Vi ser av 2018-resultatene at det er to fylker med ulik erfaring innen ROS-arbeid som nå er ett embete.
- 52 prosent av kommunene i Troms og Finnmark har en overordnet beredskapsplan som oppfyller utvalgte krav. For begge fylker har det vært en generell forbedring fra tidligere år. Det er likevel grunn til å kunne ønske bedre resultater her.
- 74 prosent av kommunene i Troms og Finnmark har øvet overordnet beredskapsplan siste to år.
- 69 prosent av kommunene har en plan for oppfølging av arbeidet med samfunnssikkerhet og beredskap i kommunen.

Om DSB 
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) skal ha oversikt over risiko og sårbarhet i samfunnet. Direktoratet skal være pådriver i arbeidet med å forebygge ulykker, kriser og andre uønskede hendelser, og skal sørge for god beredskap og effektiv ulykkes- og krisehåndtering. DSB er underlagt Justis- og beredskapsdepartementet.






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS