Finnmark i toppsjiktet på læreplasser i 2018
Bilverksted kan ta inn lærlinger. (Illustrasjonsfoto)

Finnmark i toppsjiktet på læreplasser i 2018

I 2018 ble det både søkt på og innvilget flere læreplasser i Finnmark enn noen gang tidligere.
Næring
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 22.01.2019 23:30

I 2018 ble det både søkt på og innvilget flere læreplasser i Finnmark enn noen gang tidligere.  

Finnmark ligger helt i toppsjiktet blant fylkene når det gjelder hvor stor prosentandel av søkerne som får læreplass, viser tallene Utdanningsdirektoratet offentliggjorde tirsdag. 

78 prosent av de som søkte læreplass i Finnmark i 2018, fikk lærekontrakter i bedrifter. Dette gjør Finnmark til det fylket i landet som har fjerde høyest andel av søkere som får tildelt læreplass. Prosentandelen er også fire prosentpoeng høyere enn landsgjennomsnittet, som er 74 prosent. Totalt 649 personer søkte læreplass i Finnmark i 2018 og det ble inngått 507 kontrakter. Dette er både den høyeste andelen søkte og innvilgede læreplasser i Finnmark noen gang, melder Finnmark fylkeskommune i en pressemelding. 

Nye lærekontrakter
Andelen søkere som har fått godkjent opplæringskontrakt i Finnmark er på to prosent. Her er landsgjennomsnittet tre prosent. Dette er en kontrakt som tegnes mellom en lærekandidat og en bedrift eller et opplæringskontor. Lærekandidatens mål er et kompetansebevis, som er mindre omfattende enn et fag- eller svennebrev.

Toni Elisabeth Håvardsrud, assisterende opplæringssjef i Finnmark, sier at Finnmark fylkeskommune har hatt en svært gledelig utvikling når det gjelder gjennomføring av videregående opplæring de siste årene.
--Vi har løftet oss 12 prosent i løpet av få år. Noen av grunnene til denne gledelige økningen er at det blir inngått flere lærekontrakter. Dermed får elevene fullføre sitt skoleløp. At vi ligger i toppsjiktet i landet innenfor fagopplæring, skyldes elevenes motivasjon for yrkesfag, at de søker læreplasser og at videregående skoler og skoleeier arbeider bevisst med kvalitet i opplæringen for å sikre kvalifisert arbeidskraft til det offentlige, næringsliv og bedrifter, sier Toni Elisabeth Håvardsrud. 


Annonse:
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS