Ungdomsskoleelever får bedre karakterer i flere fag
Foto: Tine Poppe

Ungdomsskoleelever får bedre karakterer i flere fag

De siste årene har det vært en jevn økning i avgangskarakterene fra grunnskolen. Årets avgangselever har i snitt 0,4 høyere poengsum enn fjorårets.
Riks
Raymond Elde
Publisert : 25.08.2018 03:45

– Jeg er glad for at den positive utviklingen forsetter, og at færre elever går ut av grunnskolen uten karakter. Vi har jobbet målrettet med å løfte de grunnleggende ferdighetene med intensivopplæring i regning, lesing og skriving. Disse tallene tyder på at vi er på rett vei, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H). 

– Når vi ser på resultatene over tid, ser vi at karakterene går opp og flere får karakterer. Vi registrerer en positiv trend når det kommer til karakterstatistikk for grunnskolen, sier Hedda Birgitte Huse, avdelingsdirektør i Utdanningsdirektoratet.  

I 2017-18 er det rundt 3 200 av de nær 61 000 elevene som mangler karakter i mer enn halvparten av fagene, og som derfor ikke får beregnet grunnskolepoeng (se faktaboks). Dette utgjør 5,3 prosent av elevene. I fjor utgjorde dette 5,6 prosent. 

Jevn utvikling 

Gjennomsnittlige grunnskolepoeng har økt jevnt de siste årene, både nasjonalt og i alle fylker. Elevkullet har denne gangen i snitt 41,8 grunnskolepoeng.  
 
– Vi synes det er gledelig at det er en positiv utvikling i norske elevers karakterer i flere fag, blant annet i matematikk. Blant annet ser vi at færre elever får karakterene 1 og 2 i matematikk enn for noen år siden. I matematikk er dette er en utvikling som vi har sett over noen år i grunnskolen, men vi kan ikke si med sikkerhet hva oppgangen skyldes, sier Huse. 

Små forskjeller 

Kun 2,3 grunnskolepoeng skiller fylkene med høyest og lavest grunnskolepoeng i 2016-17. Elevene i Akershus har det høyeste snittet på 42,6 grunnskolepoeng.   

For de enkelte fagene er det relativt små endringer i standpunkt- og eksamenskarakterer fra i fjor, men for de fleste fagene er karakterene stabile eller går svakt opp. Snittkarakteren på skriftlig eksamen i matematikk skriftlig endrer seg mest, og går opp med 0,2 karakterpoeng fra i fjor. 

(pressemelding Utdanningsdirektoratet)

 

 






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS