Er du hjemme i sommerferien, vær en god nabo
Mange boliger utsatt for tyver i sommerferien. (Foto: Colourbox/Tryg Forsikring)

Er du hjemme i sommerferien, vær en god nabo

Tryg Forsikring ber naboer være gode naboer.
Riks
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 02.07.2018 11:00

Det er sommer, og fellesferien har startet. Hundretusenvis av ferieglade nordmenn vil forlate boligen sin og reise bort. Samtidig er sommerferien høytid for innbruddstyver, og mange vil dessverre møte et robbet hus når de kommer hjem fra ferien.

--Vi er gjerne litt naive og uforsiktige, og tenker at det holder å låse døra når vi drar på ferie. Innbruddstyver i dag er både velorganisert, effektive og benytter seg av sofistikerte metoder. Selv hus med boligalarm er utsatt, det ser ikke ut til å affektere tyvene i særlig grad. Man glemmer ofte at det for mange er lukrativt å «leve» av vinningskriminalitet i Norge, sier Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring, i en pressemelding.

Forsikringsbransjen anslår at det også i år vil bli frastjålet verdier for flere hundre millioner kroner fra norske hjem i sommerferien. Noen ganger skjer innbruddene via tyveriraid, hvor organiserte kriminelle slår til i et konsentrert boligområde for en kort periode.

--De kan komme med tomme varebiler midt på natten og nærmest tømme en enebolig i løpet av få timer. Alt av verdisaker i boligen kan bli stjålet, til og med kjøleskapet, fryseren, oppvaskmaskinen, vaskemaskinen og tørketrommelen. Vi har i tillegg sett tilfeller der alt av hagemøbler og redskaper, gressklipperen, verktøy og vannsprederen ble stjålet, sier Setnes.

Er du hjemme, vær en god nabo
Norge er på europatoppen i antall boligalarmer, rundt 420 000 boliger er sikret på denne måten her til lands. Likevel er det liten tvil om at Skandinavia og Norge frister mange med uærlige hensikter. Mye av verdisakene som stjeles forsvinner ut av landet.

--For å forebygge innbrudd bør det se ut som dere er hjemme. La noe lys stå på. Be familie, naboer eller venner om å klippe gresset, tømme postkassen og kaste søppel i søppelkassen. Lån gjerne bort parkeringsplassen foran huset. I tillegg til å sørge for trafikk til huset kan du være sikker på at tyveribander merker seg at huset tilsynelatende er bebodd. Det gjelder å «lure» tyvene til å tro at dere ikke er bortreist på ferie, sier Setnes, som samtidig oppfordrer de som er hjemme til å følge litt ekstra med i sommerferien.


Annonse:
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS