Bibliotekprisen til Lebesby kommune
Finnmark fylkesbibliotek roser Lebesby kommune for satsingen på biblioteket. (Illustrasjonsfoto)

Bibliotekprisen til Lebesby kommune

Lebesby kommune mottok onsdag kveld en pris i forbindelse med bibliotekkonferansen i Finnmark.
Kultur
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 11.04.2018 23:30

Finnmark fylkesbibliotek delte onsdag kveld ut Bibliotekprisen i Finnmark til Lebesby kommune.

Lebesby fikk prisen for at de har tatt spennende grep med sitt nye bibliotek. Ved at kommunen har bygget et nytt bibliotek revitaliseres bibliotekvirksomheten, og det gir et løft til de viktige tjenestene i kommunens folkebibliotek. I sin prosjektsøknad om støtte fra Nasjonalbiblioteket skrev Lebesby i 2014: «Politikerne ønsker at biblioteket skal ha en ny og helt sentral rolle i lokalsamfunnet».

Lebesby kommune har i tillegg tenkt nytt rundt hva denne møteplassen kan være. Gjennom prosjektet involverte de befolkningen, fra barn og unge til pensjonistforening, i en egen workshop om hva det nye biblioteket kunne være og inneholde.

I planleggingen la de vekt på at det nye biblioteket skulle være et meråpent-bibliotek, altså ubemannet og selvbetjent med lengre åpningstider. Dette har gitt et tilrettelagt tilbud og frigjort bibliotekressurser til formidling og aktivisering av innholdet i biblioteket. Det bør tjene som inspirasjon for flere kommuner i Finnmark, mener fylkesbiblioteksjef Heikki Knutsen. 

I utviklingen av bibliotekrommet ønsket de å aktivisere innholdet og legge til rette for kreativitet, og de laget derfor et makerspace, eller folkeverksted, i sitt nye bibliotek. Finnmark fylkesbibliotek har fulgt utviklingen av det nye makerspace-biblioteket i Kjøllefjord og er imponert over hvordan dette har bidratt til å aktivisere barn og unge i kommunen og til å løfte biblioteket i kommunen. 

Bibliotekene skal i dag være en uavhengig møteplass og arena for offentlig samtale og debatt. En gratis og åpen møteplass i dagens samfunn er ekstra viktig i en tid da andre møteplasser blir borte. For at dette skal være mulig må man ha lokaler som ligger der folk ferdes, med et inspirerende innhold og et rom tilpasset alle. 

--Politikerne og administrasjonen i Lebesby har satset på biblioteket i sin kommune og for det fortjener de ros. Vi gratulerer med bibliotekprisen i Finnmark 2017, sier Heikki Knutsen i en pressemelding fra Finnmark fylkeskommune. 

Prisvinneren ble offentliggjort under bibliotekkonferansen i Finnmark.


Annonse:
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS