Du trenger ikke søke om leplanting
I flere områder i Finnmark er skogen død etter gjentatte angrep av såkalt lauvmakk. Repparfjorddalen er et av områdene i fylket med store skader etter bjørkemåleren og beslektede insekter. Her fra Nedre Trangdalen. (Foto: Eirik Palm)

Du trenger ikke søke om leplanting

FeFo har fått flere henvendelser og søknader om planting av trær på hyttetomter i Finnmark.
Lokal
Raymond Elde
Publisert : 23.03.2018 23:30

Vil du plante trær på hytteeiendommen og lurer på om du må søke om tillatelse? Så lenge det gjelder furu og lauvtrær, og bare rundt hytta, trenger du ikke søke. Tenk på naboen, er oppfordringen fra FeFo.

FeFo har fått flere henvendelser og søknader om planting av trær på hyttetomter i Finnmark, hvor skogen har vært angrepet av bjørkemålere de siste årene. Mange av stedene i fylket, blant annet i kommunene Kvalsund, Porsanger, Tana, Nesseby og Sør-Varanger, er skogen død eller sterkt angrepet av lauvmakk.

--Vi har selvsagt all mulig forståelse for at folk ønsker å ha det grønt og frodig rundt hytta. Det har med trivsel å gjøre, og vi sier at det ikke er nødvendig å søke om tillatelse til å plante nye trær, all den tid det handler om leplanting og stedegne arter, sier Sverre Pavel, leder for grunn og rettigheter, i en pressemelding.

Med stedegne arter mener FeFo treslag som bjørk, rogn, selje, vier, osp og furu. Norsk gran er tillatt å plante, men er i begrenset grad naturlig til stede i Finnmark. FeFo ønsker at hytteeiere primært velger furu blant bartrærne, siden furua er naturlig til stede i Finnmark. Når det gjelder utenlandske treslag må tiltakshaver søke Fylkesmannen i Finnmark, Miljøvernavdelingen om dette.






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS