Hvaltellingen for 2017 går mot slutten
Nils Øien har oppsummert hvaltellingen for 2017. (Illustrasjonsfoto)

Hvaltellingen for 2017 går mot slutten

I år var målsettingen Barentshavet for hvaltellingen.
Næring
Raymond Elde
Publisert : 14.08.2017 13:15
Sist oppdatert : 14.08.2017 13:19

Bardehvalene dominerer i øst og tannhvalene i sørvest.

--Vi kan oppsummere med at bardehvalene dominerer øst i Barentshavet, mens det er mest tannhval i sørvest. Det skriver havforsker Nils Øien i sin oppsummering.

I år har målet for hvaltellingen vært å dekke Barentshavet, inkludert russiske havområder østover til Novaja Semlja. Russiske restriksjoner på aktiviteten vår i den sørligste delen har medført dårligere dekning der enn ønskelig, fordi områdene utenfor Kola og nordøstover til Gåsbanken historisk sett har vært viktige beiteområder for vågehval. Vi har likevel konstatert at forekomstene av vågehval der antagelig er på samme nivå i år som da vi sist var i området i 2013, muligens med en økning i områdene omkring Gåsbanken, ifølge Nils Øien. 

Bardehval i øst, tannhval i sørvest
I år er det generelle bildet at bardehvalene dominerer i øst og tannhvalene i sørvest.  I forhold til i 2013 har kvitnos forsvunnet fra områdene i det nordøstlige Barentshavet.  Nordgrensen for nise synes å ligge på om lag 74⁰N. Det ble også gjennomført en nisetelling i Varangerfjorden med stor suksess.

I nordvest ble det observert en del knølhval, og den 3. august ble det oppdaget en større konsentrasjon av knølhval i et område som ligger 134 nautiske mil i 66⁰ nordøst (77⁰35’N - 34⁰43’E) for Hopen. Dette kan bety at de har trukket nordover på et tidligere tidspunkt enn det som er vanlig.

Hele sammendraget på Havforskningsinstituttets sider






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS