Anker Nesseby-dommen
Styreleder Raymond Robertsen og direktør Jan Olli mener det er viktig å få Nesseby-saken endelig avklart i Høyesterett. (Foto: Eirik Palm)

Anker Nesseby-dommen

Ankesaken har blitt sendt til Høyesterett.
Politikk
Raymond Elde
Publisert : 24.02.2017 21:25

Styret i FeFo har vedtatt å anke Nesseby-dommen. Med fire mot to stemmer vedtok styret å anke dommen til Høyesterett. Vedtaket er i tråd med direktørens innstilling.

Utmarksdomstolen for Finnmark ga 23. januar Nesseby bygdelag medhold i at «den fastboende befolkningen» innenfor et avgrenset område, med noen få unntak, alene har rett til å forvalte bruksrettighetene til utmarksressursene i tvisteområdet.

--Saken er prinsipiell, og dommen vil få store konsekvenser for fastboendes bruk av fylket. Derfor mener flertallet i FeFo-styret at det er nødvendig å få saken avklart i Høyesterett, sier styreleder Raymond Robertsen.

Flertallet i styret mener det er viktig å få en prinsipiell avklaring fordi utmarksdomstolen vurderer betydningen av statens disposisjoner annerledes enn Finnmarkskommisjonen og tidligere utredninger knyttet til dette. Saken vil også ha stor praktisk og rettslig betydning for kommende saker. Dommen vil videre få flere konsekvenser for samiske interesser og interessene til fastboende i Finnmark for øvrig.

--En slik potensiell endring må belyses i sin fulle bredde, spesielt når man har uenighet mellom Finnmarkskommisjonen og utmarksdomstolen. I tillegg registrerer vi at dommen også er svært omstridt i lokalsamfunnet i Nesseby, og dette i seg selv bidrar til at vi må sikre en grundig behandling av spørsmålet, framholder Robertsen.

--Vi har et ansvar for alle i Finnmark. Det er ingen grunn til å tro at Nesseby skiller seg fra andre deler av Finnmark. Det betyr også at dersom dommen blir stående, så vil den ha stor betydning for resten av fylket, sier han.

Anken ble sendt til Høyesterett på fredag. Den formelle ankefristen er 27. februar.






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS