Eid-ordføreren mener det er fornuftig å satse på lokal historie
Myklebustskipet på fjorden på dåpsdagen 28 april i år. Skipet ligger nå inne på Sagastad, men skal sjøsettes en til to ganger i året. (Foto: Ruben Soltvedt)

Eid-ordføreren mener det er fornuftig å satse på lokal historie

Eid kommune og næringslivet i kommunen har satset på opplevelser gjennom et opplevelsessenter knyttet til vikinghistorien.
Valg 2019
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 13.08.2019 13:27

Alfred Bjørlo (V), ordfører i Eid kommune, mener Sagastad, vikingopplevelsessenteret på Nordfjordeid, er positivt for reiselivsnæringen i kommunen. 

Senteret er inne i sitt første driftsår og de to første månedene var det 15 000 besøkende. Sagastad er et samarbeid mellom kommunen og privat næringsliv. Samlet prislapp på anlegget er om lag 70 millioner kroner. 

Sagastad er et kunnskapssenter om vikingtiden. Besøkende får oppleve det 30 meter lange Myklebustskipet, ett av verdens største vikingskip. Besøkende får også lære om mystikk og ritualer, om reiser og kulturhistorie. 

Målsettingen er 50 000 til 70 000 besøkende hvert år. 

Sagastad har blitt til etter en lang politisk prosess. Arbeiderpartiet og de borgerlige partiene var for prosjektet, mens Senterpartiet var imot, ifølge ordføreren. 

Eid kommune er byggherre og leier ut anlegget til private aktører. 

Anlegg i Nordkapp 
Nordkapp Senterparti ønsker å starte arbeidet med markeringen av 1000-årsjubileum etter hendelsen i Gjesvær som førte til at Tore Hund drepte Kong Olav den hellige i slaget på Stiklestad. Tor Mikkola, senterparti ordførerkandidat, sier til Radio Nordkapp, at det er viktig å grave ut lokal historie for å hente mer ut av turismen til Nordkapp.

Mikkola ser for seg et offentlig område i Gjesvær som det skal være mulig å besøke gratis. Han mener næringslivet skal stå for salg av tjenester til de besøkende. 


BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS