Pressemelding

Stig Kjærvik, kommunedirektør - 02.11.2020

Parkeringsavgifter på Nordkapp-platået - Varsel om ulovlighetsoppfølgning

e-post fra Stig Kjærvik, kommunedirktør til Scandic, Knut Sigurd Pettersen, 1. november 2020 kl 16:59

Nordkapp kommune har i henhold til friluftsloven § 22, jf. § 21, ansvar for å fremme allmenhetens friluftsinteresser. Kommunen har rett til å opptre, klage og i tilfelle reise søksmål for å ivareta allmennhetens interesser i alle saker av interesse for friluftslivet.

Kommunen har i tillegg adgang til å kreve stans, fjerning eller tvangsmulkt ved ulovlige stengsel etter friluftsloven § 40.

Nordkapp kommune traff 26 oktober 2020 slikt vedtak i sak nr. 65/20:

Gjeldende rett er at det ved å kreve avgift for bruk av opparbeidede parkeringsplasser i utmark og herunder Nordkapp-platået, krever løyve etter Friluftsloven § 14.

Formålet med Friluftslovens § 14 er at kommunen skal ha kontroll med avgiftsinnkrevingen i utmark slik at hensynet til allmenne friluftsinteresser sikres.

På denne bakgrunn oppfordres Scandic Hotel AS til å søke om løyve etter Friluftslovens § 14, der parkering på det opparbeidede friluftsområdet på Nordkapp-platået er inkludert i avgiftsgrunnlaget

Vedtaket innebærer at Scandics praksis med å innkreve parkeringsavgift på Nordkapp-platået, anses for å være i strid med friluftsloven.

Etter friluftsloven § 14 må eier eller bruker av opparbeidet friluftsområde i utmark, ha løyve (tillatelse) fra kommunestyret for å innkreve avgifter fra friluftsfolket.

Ifølge Miljøverndepartementets rundskriv T3/07, gjelder friluftsloven § 14 også avgifter for bruk av parkeringsplasser som er opparbeidet i tilknytning til friluftsområder.

Det er tidligere slått fast av andre kontroll- og tilsynsorganer for forvaltningen, herunder Sivilombudsmannen, Miljøverndepartementet og Fylkesmannen i Troms og Finnmark, at parkeringsområdet på Nordkapp-platået er en slik opparbeidet parkeringsplass som omfattes av § 14.

Det kan ikke ses at gjeldende reguleringsformål på parkeringsplassen, eller Scandics registrering i Statens vegvesens register for vilkårsparkering, unntar avgiftsinnkrevingen for parkering fra friluftsloven § 14, jf. lovens § 19.

Dersom Scandic ønsker å fortsette avgiftsinnkreving for bruk av parkeringsplassen, må selskapet innsende en søknad til kommunen for dette i henhold til friluftsloven § 14. Det vises i denne forbindelse til Fylkesmannens vedtak av 19. desember 2019 i sak 2018/684, som beskriver at avgiften skal beregnes etter et selv-kost-prinsipp.

Inntil det foreligger en søknad som nevnt ovenfor, som blir godkjent av Nordkapp kommune, må Scandic umiddelbart stoppe innkrevingen av parkeringsavgifter på Nordkapp-platået.

Scandic bes derfor snarest, og senest innen 5 - fem - virkedager fra mottak av dette brevet, om å bekrefte at avgiftsinnkrevingen er opphørt.

Dersom fristen oversittes og det viser seg at parkeringsavgifter fortsatt blir innkrevd, varsles Scandic om at kommunen vil vurdere iverksetting av rettslige sanksjoner etter friluftsloven §§ 22 og/eller 40.

Avslutningsvis, og uavhengig av hvordan Scandic stiller seg til ovenstående, ber vi om at Scandic opplyser hvor mye Scandic har tatt inn i parkeringsavgifter på Nordkapp-platået (brutto) siden denne avgiften ble innført, fordelt på antall kjøretøy i ulike kategorier.

Deres snarlige tilbakemelding imøteses.

Med vennlig hilsen Nordkapp kommune  Stig Aspås Kjærvik, Kommunedirektør

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS