Pressemelding

Norsk sykepleieforbund Nordkapp - 15.12.2020

Ønsker Nordkapp kommune en fullverdig helsetjeneste for alle?

Vi i sykepleierforbundet er opptatt av å gi våre pasienter den beste mulig individuelle hjelpen gjennom hele livet. Derfor er det er viktig for oss å kunne si fra at nå er det nok nedskjæringer i helsesektoren.

I årets budsjett er det i punkt 3.1 foreslått å avvikle legevaktstelefonen. Ansatte på legevakt tar nå kurs i akuttmedisin, og holder oss faglig oppdaterte. I budsjettet for Helse, omsorg og rehabiliterings sektoren hevdes det at selv om legevaktstelefonen avvikles vil rekrutteringseffekten fremdeles være til stede og at helsetjenesten vil få økt fleksibiliteten i bruken av fagressurser (sykepleiere og hjelpeiere) ved kortidsenheten.

Administrasjonen sier at det ikke vil få konsekvenser for brukere eller ansatte. Vi vil påstå at lokalkunnskapen og kjennskapen til kommunen vil forsvinne ved å kjøpe tjenesten fra annen sentral. Hva mener administrasjonen besparelsen vil ligge på når tjenesten må kjøpes fra andre?

Vi kommenterer punkt 3.2 som omhandler sammenslåing av hjemmetjenesten og kortidsenheten, og punkt 3.6 som tar for seg tilpassing av avdelingsstruktur langtidsenhet.

 

Vil påpeke at det ikke er mulig å gjennomføre punkt 3.2 uten at punkt 3.6 vedtas.

Det er vanskelig å se at en sammenslåing av 2 store enheter vil få ett positivt resultat for ansatte og brukere av tjenestene. Hjemmetjenesten har ca. 80 brukere, et variert tilbud og mange ansatte.
Kortidsenheten har et stort ansvarsområde med akutt mottak, legevakt, samhandling med sykehusene og andre enheter.

Det står «Samlokalisering og deling av tjenester og oppgaver er nødvendig for å møte fremtidens krav til tjenester utenfor institusjon. Derfor ønsker man å samlokalisere tjenestene for å dra nytte av de ressursene vi har» Vi som ansatte er bekymret for om dette vil føre til en mer uforutsigbar arbeidshverdag for oss.


Flere ansatte var tidligere pålagt å ha delte stillinger mellom hjemmetjenesten og kortidsenheten, det var ikke vellykket og man gikk tilbake til tidligere organisering.

Sykepleierne ved begge enhetene mener fleksibiliteten fungerer aldeles utmerket nå, ettersom brukere av hjemmetjenesten innlegges hos kortidsenhet ved behov og kortidsenheten sender hjemmetjenesten ut på oppdrag hos hjemmeboende ved behov. Vår fleksibilitet er helse sektorens styrke.
 

Setter spørsmålstegn til at vedtaket kan medføre dobbeltrom. Det er i dag dobbeltrom ved langtidsenheten. Det er pr. i dag 2 rom som ikke er i bruk ved langtidsenheten. Det er 7 langtidsbeboere(sykehjemsbeboere) ved enheten det er foreslått å flytte/legge ned. Dette vil slik vi ser det, medføre dobbeltrom for enkelte beboere. Vil vise til verdighetsgarantiforskriften https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2010-11-12-1426

§3 h - Tilby eldre som bor på helseinstitusjon enerom.

Vil og vise til sykehjemsforskriften https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/1988-11-14-932

§4-1, andre avsnitt – Sengerommene skal som hovedregel være enerom. Det kan innredes to-sengsrom for ektefeller og andre som ønsker å bo sammen.

Det vil si at lovverket ikke gir stort rom for å legge personer på dobbeltrom uten samtykke. Det er og slik at ved dobbeltrom er vederlaget for plassen redusert. Det vil si at inntektene på plassene går ned. Det vil være like mange beboere ved eventuelle endringer av avdelingsstruktur, slik at vi ser det vanskelig å redusere stort i bemanning.

Det er gjentatt flere ganger at største utgiftsposten innenfor helse er lønn til personell. Vil derfor sette spørsmålstegn ved innsparingen på punkt 3.6. Vi forstår ikke at de kan hevde at det vil spares 6 årsverk ved endring av struktur. Hjelpebehovet til hver enkelt beboer vil være det sammen uansett hvor de bor. Det er ikke faglig forsvarlig, og heller ikke forståelig.

 

Det er de syke med størst behov for heldøgns pleie, omsorg og medisinsk oppfølging som blir tildelt plass på langtidsenhet i dag. Vi må da se på helhetsbildet. Hvor kvalitet, arbeidsbelastning, pleietyngde og det individuelle behovet til tjenestemottakeren er i fokus for hvordan vi vil drifte tjenestene våre. Nordkapp kommunen er forpliktet gjennom verdighetsgarantiforskriften, til å sørge for at tjenesten legger til rette for en eldreomsorg som sikrer alle et verdig og meningsfullt liv. Tjenestetilbudet «skal innrettes i respekt for den enkeltes selvbestemmelsesrett, egenverd og livsførsel».

 

Vi som jobber som sykepleiere i Nordkapp kommune ber politikerne i kommunen om å tenke seg nøye om før de tar en avgjørelse som vi mener vil forringe tjenestetilbudet til befolkningen i kommunen.

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS