Pressemelding

Opplysningskontoret for frukt og grønt - 08.07.2022

Ny æra for norsk kinakål

Da kinakålen kom til Norge tidlig på 80-tallet ble den tatt veldig godt imot. Den var lett å håndtere, lett å lagre og sprø å spise. På mange måter gjorde kinakålen oss til et salatspisende folk. Nå er den på vei til å bli trendy igjen og kinakålproduksjonen i Norge er forlenget grunnet moderne teknologi.

Bak kinakålen i tomatsaus i ovnen. Enkelt og veldig godt.

– Da ble den som oftest servert finstrimlet med hermetisk mais, ananas og rød paprika, som også var «eksotisk» på den tiden. Utover på 90-tallet øker forbruket av salater, inkludert flere norske varianter. Nå er kinakålen på vei til å bli trendy igjen, sier kokk og matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Norsk kinakålsesong forlenget

Grønnsaksprodusent Ragnhild Nærstad i Lier, er en av de største kinakålprodusentene i Norge. Hun forteller at det er en super kvalitet på årets avling.

- Nå er sesongen godt i gang og den varer lenge, forteller hun. - Produsentene i Lier har gått sammen om et kontrollert atmosfærelager for å øke kinakålsesongen. Dermed får vi frisk kinakål i en lengre periode. Kinakålen som høstes i september/oktober legges på lageret og holder godt utover vinteren. Kinakålen har lengere holdbarhet enn andre salattyper, blant annet fordi den ikke oksiderer i snittflatene.

Kinakål på nye måter – varmebehandling hever smaken

Mange har fått øynene opp for å varmebehandle kinakålen.

- Det er smart og anbefales. Ved varmebehandling kommer den fine søtlige smaken på kinakålen fram. Kinakål kan med fordel smørdampes, gratineres, stekes eller brukes i stuinger og paier. Kinakål kan også brukes i supper, gryter, wok og annen asiatisk mat, tipser Toril og legger til at den ikke må kokes for lenge for da mister den smaken.

Grillet kinakål må du prøve i sommer, sier Toril. Det blir fort en favoritt. Skjær kinakålen i båter og grill dem til de har fått fine grillstriper og er møre. Det er enkelt.

- En annen rett du må prøve med kinakål er å bake den i smakfull tomatsaus. Det er en nydelig og enkel rett som gjerne kan serveres til middagen.

Koreansk nasjonalrett – Kimchi - en fermentert variant

En rett som er blitt veldig populær er den koreanske klassikeren kimchi. Det er en fermentert rett hvor kinakålen er hovedingrediens. Den får du overalt i Korea. Her får du en enkel utgave av kimci som du må prøve.

Fakta om kinakål

  • Kinakål har både lavt energi- og fettinnhold og er en kilde til vitamin C. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kinakål har også et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.
  • Kinakål kommer, som navnet tilsier, opprinnelig fra Kina. Der ble den gjerne spist til frokost. I Europa har kinakål vært dyrket siden midten av 1900-tallet.
  • Norsk kinakål dyrkes i store deler av landet, fra Frosta i Trøndelag og sørover.
 
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS