Pressemelding

Havila Kystruten - 29.09.2022

Nominert til Matprisen 2022

Havila Kystruten er nominert til Matprisen 2022 i kategorien Årets storkjøkken. Matprisen har siden 2014 løftet frem og hedret bønder, kokker og andre aktører som bryr seg om bærekraftige måltider, og samler hele næringskjeden i matbransjen med utgangspunkt i tematikker knyttet til bærekraft og økologi.

Prisutdelingen avholdes på DOGA, og årets vinnere av Matprisen 2022 blir annonsert i beste sendetid på Matkanalen 16. november. Det skal deles ut priser i kategoriene Matprisen, Årets kjøkken, Årets storkjøkken, Årets produsent, Debioprisen, Årets formidler og Årets salgskanal. I tillegg vil også årets vinner av KokkeKarlas stipend offentliggjøres. Stipendet deles ut til en ung kvinnelig kokk.

Debio, som har merket mat og utviklet økologien i Norge i over 30 år, står bak Matprisen. Debio er garantisten for at varer merket med våre godkjenningsmerker er produsert på en økologisk og bærekraftig måte. Debio forvalter, regulerer og kontrollerer økologisk produksjon og regelverk, og er virksomheters naturlige valg for sertifisering av miljø og kvalitet.

Om Matprisen
Matprisen løfter frem og hedrer bønder, kokker og mennesker som bryr seg om bærekraftige måltider. Dette gjør vi fordi måten vi produserer maten vår på, og det vi spiser, kan være nøkkelen til å møte klima- og miljøutfordringene i vår tid. Vår matproduksjon må endres for å minske ressursbruken, og for å ta vare på det viktige jordlivet og sikre lokale kretsløp. Matprisen samler hele næringskjeden i matbransjen med utgangspunkt i tematikker knyttet til bærekraft og økologi.

Til grunn for Matprisen ligger konseptet Et bærekraftig måltid, og gjennom prisutdelingen skal vi hedre enkeltmennesker og virksomheter som bryr seg og som bidrar til at det serveres flere bærekraftige måltider.

- I Havila Kystruten har vi et stort fokus på bærekraftig utvikling i alle ledd og her er maten vi serverer om bord våre skip og håndtering av matavfall et av de områdene hvor vi virkelig kan gjøre en forskjell, sier administrerende direktør Bent Martini.

- Det er en stor ære at vårt matkonsept Havila Food Stories har blitt lagt merke til av en anerkjent part som «Matprisen» og vi er svært stolte av våre ansatte som har skapt denne suksessen.

Juryens begrunnelse
«Havila Kystruten er et nytt rederi som seiler kystruten Bergen-Kirkenes-Bergen. Bærekraft er sentralt i selskapets drift og skipene har blitt rost for å kunne seile tilnærmet utslippsfritt. Måltidene som serveres om bord tar utgangspunkt i lokale råvarer fra havnene de besøker, men mer vesentlig er deres satsning på reduksjon av matsvinn. Selskapet har et konkret mål om maksimalt 75 gram matsvinn per reisende per dag, blant annet ved å gå bort fra buffetservering og ved å planlegge måltidene med matsvinnreduksjon for øye. Havila Kystruten har for lengst steget over dørstokkmila og pekt seg ut en bærekraftig kurs

Havila Food Stories
Matkonseptet Havila Food Stories er utviklet i tett samarbeid mellom de ansatte i Havila Kystruten, samt OL-vinner og coach for Team Norway i Bocouse d’or, Gunnar Hvarnes. Maten har norske smaker, levert av lokale produsenter. Målet er å gi gjestene om bord stor variasjon og valgfrihet samtidig som hvor du reiser langs kysten skal være med å avgjøre hva som står på menyen.

- Tilbakemeldingene fra våre gjester på maten om bord har vært veldig gode, og konstruktive. Det har gjort at vi har justert oss noe underveis for å gjøre konseptet enda bedre, sier Martini.

- Vi hadde aldri fått til dette uten de fantastiske folkene vi har om bord på skipene våre, som leverer smakfulle måltider til våre gjester hver dag. Hotel Operations og teamet bak Havila Food Stories skal ha en stor del av æren for denne nominasjonen, avslutter Martini.

Juryen er en bredt sammensatt gruppe med ulike kompetanser og tyngder innen matpaletten i Norge. Alle i juryen har fokus på bærekraftig matproduksjon og i år består juryen av; Mikael Svensson (juryleder, driver Restaurant Kontrast, Avalon og b.culture), Anne Marie Schrøder (kommunikasjonssjef i Matvett), Ingrid Kleiva Møller (fagsjef i Framtiden i våre hender), Kaia Østby Andresen(eier og bærekraftsrådgiver i Morgendag AS), Thomas Horne (forfatter og foredragsholder), Trond Ivar Qvale (skribent og fortsatt litt bonde), og Vegard Botterli (kommunikasjonsrådgiver i NORSØK).

- Blant årets nominerte finner vi en bredde av dem som tar bærekraftige valg, enten de produserer, foredler, omsetter, serverer eller formidler. Matprisens jury vil løfte fram de som går foran og tjener til inspirasjon for alle andre, og i år har vi lagt spesiell vekt på gode løsninger for lokal ressursutnyttelse og selvforsyning. Hvordan maten produseres, og hvordan den behandles og utnyttes i etterkant, har stor betydning for miljøet og naturen. Vi trenger i større grad å bli bevisste kretsløpet vi og maten inngår i, sier juryleder for Matprisen 2022 Mikael Svensson.

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS