Pressemelding

Tryg - 27.09.2013

Natteravner trygger byene

SLT-undersøkelse: Natteravner bidrar til å redusere vold og kriminalitet

Kommunenes kriminalitetsforebyggende team mener at Natteravnene forebygger vold og bidrar til økt trygghet med sin tilstedeværelse i lokalmiljøet. Det viser en ny undersøkelse Tryg Forsikring har gjort.

– Kriminaliteten halveres når voksne edru mennesker vandrer ute nattestid, mener SLT-koordinator i Stavanger kommune, Svein Helland Sivertsen.
Han ser helt klart at Stavanger er blitt en tryggere by etter at natteravnene startet opp i 1992.

SLT-koordinatorene jobber med kriminalitetsforebygging i kommunene og nær 80 prosent av dem ser stor forskjell på bydelene der natteravnene har vært aktive og der de ikke har vært til stede.

Natteravner forebygger vold
Undersøkelsen som Tryg Forsikring gjorde i mai 2013 (utført av Respons) er nettopp med å understøtter natteravnene som et viktig kriminalitetsforebyggende tiltak.
Vi har spurt SLT-koordinatorene i kommunene, og de fleste svarer at natteravner helt klart bidrar til å redusere vold og kriminalitet der de er tilstede.

Mer enn 60 prosent av SLT-koordinatorene mener at Natteravnene i stor grad
innvirker på redusere vold og konflikter i nærmiljøet.
Nær 80 prosent av forebyggingsarbeiderne i kommunen mener at Natteravnene i
stor grad bidrar til økt trygghet når de er tilstede i lokalmiljøet.
Nærmere 60 prosent mener at Natteravnene i stor grad innvirker på redusert
hærverk og annet skadeverk i lokalmiljøet.
Og ikke minst: nær 70 prosent av SLT-koordinatorene bekrefter at styrking av
natteravnordningen vil være en viktig del av kommunens forebyggende strategi.

– Undersøkelsen viser at natteravning er et virksomt forebyggende tiltak. Ikke bare bidrar det til større opplevd trygghet når natteravnene er til stede. Det bidrar også helt konkret til å redusere vold og konflikter. Det sier Trygs rådgiver for samfunnsansvar Tom Anders Stenbro. Det er Tryg Forsikring som koordinerer hele natteravnbevegelsen og støtter dem med klær og forsikring.

Tilstede for de unge der de er
– Natteravnbevegelsen har vært aktiv i over 20 år, og tusenvis av frivillige har bidratt til økt trygghet i sitt nærmiljø gjennom disse årene.
I dag har vi nærmere 400 grupper i aksjon over hele landet, og mange ravner hver helg, forteller en stolt Tom Anders Stenbro.
– For Tryg har natteravning alltid handlet om å være til stede for barn og unge der de er. Våre virkemidler har vært å gjøre det enkelt å ravne samtidig som vi sørger for at ravning er gratis. Du skal lete lenge etter en mer kostnadseffektiv måte å mobilisere foreldre og skape trygghet på, sier Stenbro.

Gjennom å prioritere et par kvelder i året til å gå natteravn forhindrer ravnene at barn og ungdom opplever ubehaglige situasjoner og at det er edrue voksenpersoner tilstede i lokalmiljøet, også på kvelds- og nattetid.

Foreldrenes ansvar
Politifolk er like positive og takknemlig for natteravnenes trygghetsarbeid. At natteravner bruker av sin tid helt gratis, for å hjelpe andre, synes de er helt unikt.
Politioverbetjent Bengt Angeltvedt ved Bergen politistasjon skulle gjerne sett at flere var til stede for barn og unge når de ferdes ute i helgene.
Hovedproblemet slik han ser det, er at altfor mange unge på byen kommer inn under benevnelsen ”åpenbart påvirket”.

– Det er først og fremst foreldrenes ansvar når barna deres får dra beruset på byen hver helg. Vi har alle et samfunnsansvar for ungdommene våre, mener politioverbetjent Bengt Angeltvedt.

Trenger flere natteravner
Natteravnbevegelsen er som mange andre også avhengig av frivilligheten, at folk stiller opp. Det fine med å være natteravn er at det ikke trenger å gå ut over andre fritidsaktiviteter. Og jo flere som er med, jo sjeldnere må du gå.
Også mange utesteder viser sin takknemlighet ved å tilby et gratis måltid til alle som er ute og ravner.
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS