Ny finansieringsmodell for 110-sentralen i Finnmark
Nordkapp kommune er en av deltakerkommunene i 110-sentralen i Finnmark. (Illustrasjonsfoto)

Ny finansieringsmodell for 110-sentralen i Finnmark

Arbeidsgruppa tror denne modellen vil bidra til å sikre 110-sentralens økonomiske fundament og sikre en mer rettferdig fordeling av byrdene.
Politikk
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 27.04.2024 21:25

Den interne arbeidsgruppen som utredet alternative finansieringsmodeller for 110-sentralen i Finnmark, har etter grundig overveielse og analyse kommet frem til et forslag om en ny finansieringsmodell. 

Den foreslåtte modellen tar sikte på å sikre en mer rettferdig og bærekraftig fordeling av utgifter og inntekter blant deltakerkommunene.

Forslaget går ut på en todeling av finansieringen. 85 prosent av utgiftene foreslås fordelt på kommunene basert på antall innbyggere i deltakerkommunene. De resterende 15 prosent av utgiftene fordeles med en lik andel på alle deltakerkommunene. Det legges også opp til at inntektene innarbeides som i dag gjennom det arbeidet som vertskommunen utfører, men at 85 prosent av inntektene krediteres den kommunen der inntektene er generert. Dette vil føre til at 110-sentralen får reduserte driftsinntekter, og kommunene tilsvarende økte inntekter. For å kompensere for inntektstapet, må 110-sentralen øke andelen som kommunene finansierer, ifølge den nye modellen. 

Arbeidsgruppa tror denne modellen vil bidra til å sikre 110-sentralens økonomiske fundament og sikre en mer rettferdig fordeling av byrdene. Alle deltakerkommunene deltar i grunnkostnadene, og ingen kommune overses i den initielle kostnadsfordelingen. Kostnadene fordeles i tråd med den faktiske belastningen hver kommune legger på 
nødmeldesentralen. Det er generelt akseptert at innbyggertallet reflekterer denne belastningen på en rimelig måte. Endring av fordeling av salgsinntekter kan stimulere deltakerkommunene til å bidra til økt salg av tjenester, som igjen indirekte kan innebære at kommunenes totale utgifter til finansiering av sentralens virksomhet på sikt blir redusert. Endringsforslagene er innarbeidet i vedlagte selskapsavtale, ifølge brevet Sør-Varanger kommune har sendt deltakerkommunene. 

Nordkapp kommune er en av kommunene som er representert i arbeidsgruppen som skal utarbeide forslag til finansieringsmodell av 110-sentralen for Finnmark.






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS