Pressemelding

Farmasiet - 17.09.2020

Nå kan unge ta ut p-piller på nett

Inntil nylig har ikke unge mellom 16 og 18 år hatt mulighet til å hente ut reseptmedisinene sine på nett. – Det er på høy tid at de yngste også får handle anonymt på nett, sier fag- og kvalitetsdirektør i Norges største nettapotek.

 

For mange kan det være både vanskelig og flaut å gå til apoteket for å hente ut medisinene sine. Enten fordi man ikke ønsker å snakke med andre om det man trenger, eller at man ikke ønsker å møte på en nabo, venn eller kollega. Av den grunn har mange sverget til nettapotek, hvor man kan hente ut reseptmedisiner diskret og anonymt.

 

– Da vi begynte å selge reseptfri Viagra i fjor vinter var det tydelig at behovet for diskresjon var stort. De første månedene stod nettsalget for nærmere 50 prosent av totalsalget i bransjen, sier fag- og kvalitetsdirektør i Farmasiet, Lisa Grinaker.

 

Hun mener hele bransjen har manglet liknende alternativ for unge gutter og jenter.

 

– Dersom voksne menn har behov for diskresjon rundt sex, hvordan er det da for unge? Reseptbelagte medisiner som selges til de under 18 år er ofte relatert til sex, som for eksempel p-piller eller annen prevensjon, og medisiner mot kjønnssykdommer, forteller Grinaker.

 

Ny løsning på plass

Regelen er at foreldrene kan hente ut reseptmedisin til sine barn frem til barnet er 16 år gammelt, og de har digitalt innsyn i sine barns resepter. Men når man er mellom 16 og 18 år kan man hente ut dette selv, dog så har man vært tvunget til å gå på det fysiske apotek, inntil nå.

 

– Årsaken er helt enkelt at kredittkort har vært eneste betalingsalternativ hos nettapotek, og det har 18-årsgrense. Nå åpnes det for betaling med Vipps, noe som gjør at også de mellom 16 og 18 år kan hente ut reseptmedisiner på nett enkelt og diskré, forteller Grinaker.

 

Større behov for diskresjon enn det mange har trodd

Sjefen i Maja.no, en digitaltjeneste som spesialiserer seg på konsultasjon og resept for unge kvinner, ønsker den nye løsningen varmt velkommen.

 

– Vi har savnet dette lenge. Det finnes mange jenter under 18 år som bruker prevensjon. De har definitivt ikke noe mindre diskresjonsbehov enn de voksne, tvert om er det heller motsatt. Vi hører ofte at det er flaut å hente ut p-piller eller andre medisiner for kjønnssykdommer på fysiske apotek. En løsning for diskré handel av reseptbelagte medisiner var på høy tid at kom, sier lege og daglig leder i Maja.no, Harald Dobloug, og legger til:

 

– Jeg er trygg på at dette fører til at mange unge vil velge å ta i bruk nettapotek for uthenting av reseptmedisiner fremover. Behovet for diskresjon har nok vært langt større enn mange har trodd hos den yngre målgruppen.

 

– Vi har fortsatt en lang vei å gå

Selv med denne løsningen på plass mener fag- og kvalitetsdirektøren i Farmasiet at apotekbransjen har en lang vei å gå.

 

– Apotekbransjen jobbet på overtid, og selv om det nå er på plass har vi en lang vei å gå. Det neste vi i Farmasiet jobber med er å åpne opp for at de mellom 16 og 18 år skal få lov til å handle reseptfritfrie legemidler over nettet. Jeg mener at et nettapotek ikke skal sidestilles med dagligvarehandelen sin 18-årsgrense. Vi jobber under klare rammeverk, kan innføre mengdebegrensninger, og har kompetente farmasøyter som kan rådgi og veilede kundene våre, avslutter Grinaker og peker til hvordan dette fungerer i Sverige.

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS