Pressemelding

Opplysningskontoret for frukt og grønt - 29.11.2018

Julens klassiske tilbehør lager du selv

Julen er en høytid for tradisjoner, og tradisjoner skal vi ta vare på. Lukter, smaker og musikk er noe av det som lettest bringer frem minner, og i julen henter vi frem mange av de beste minnene fra barndommen. Surkål og kålrotstappe er de mest brukte tilbehørene til julemiddagen.

- Halvparten av Norges befolkning spiser svineribbe på julaften og fast følge til ribben er poteter og surkål, rødkål eller begge deler, men over halvparten av befolkningen vet ikke hvordan de kan lage surkål selv. Det er slett ikke så vanskelig, og hjemmelaget på julaften smaker ekstra godt, sier Toril Gulbrandsen, matfaglig rådgiver hos Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Til ribbemiddagen er surkål med eple en klassiker. Til pinnekjøttet hører en deilig kålrotstappe. Kålroten har blitt mye søtere og snillere i smaken de siste årene, men mange liker allikevel å ha et par poteter og en gulrot i stappen. Det gir både sødme, fin konsistens og farge.
Noen få spiser vilt eller kalkun til julemiddag. Da er rosenkål eller den vakre rosettkålen et godt valg. Til lutefisk og fersk torsk gir ertepure fin smak og farge, gjerne sammen med lettkokte gulrøtter.
På julebordet er det godt med noen kalde varianter. En favoritt er rødkålsalat med eple og appelsin. Rødkålen er vakker i fargen og smaker godt både som tradisjonell kokt rødkål og i salater. Og sist men ikke minst er den klassiske waldorfsalaten deilig på julebordet.

 

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS