Pressemelding

Dyrevernalliansen - 26.05.2021

Investeringene til Oljefondet skal overvåkes med hensyn til dyrevelferd

Brudd på internasjonale standarder for dyrevelferd kan regnes som et "særlig grovt brudd på grunnleggende etiske normer", fastslår Stortingets finanskomité. Dermed kan selskaper som krenker dyrevelferden fremover bli utelukket fra Oljefondet.

Stortingets finanskomité har vurdert forvaltningen av Oljefondet (Statens pensjonsfond utland). 

Oljefondet anslås i dag å være verdens femte største investor i global kjøtt- og meieriproduksjon. Oljefondet har i dag investert om lag 174 milliarder kroner i selskaper som rangeres på de to laveste nivåene på den internasjonale dyrevelferdsindeksen BBFAW. Dette er selskaper som ikke kan dokumentere hverken akseptabel dyrevelferd, eller konkrete planer om forbedring.

Dyrevelferden må kontrolleres 

Et flertall, bestående av Høyre, Venstre, Krf, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og Arbeiderpartiet, skriver nå at de forventer at Etikkrådet følger med på og sikrer at relevante dyrevelferdshensyn vektlegges i overvåkningen av Oljefondets investeringer.

– Som en verdens største investorer i industrilandbruk har det betydning at Oljefondet nå må begynne å ta dyrevelferd på alvor, sier kommunikasjonsleder Live Kleveland i Dyrevernalliansen.

Mindretallet vil sikre dyrevelferden bedre

SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne ønsket å gå lenger. SV og Rødt har foreslått å vedta at Oljefondet må trekke seg ut av investeringer som strider mot norske krav til dyrevelferd. MDG har foreslått å utrede hvordan hensynet dyrevelferd og bærekraft kan innarbeides i vurderingene før Oljefondet investerer i et selskap.

– Norge har i dag investert enorme summer i selskaper som mishandler millioner av dyr på det groveste. Dyrevernalliansen mener at Oljefondet må slutte å investere i selskaper som ikke kan garantere god dyrevelferd, sier Kleveland.

Oljefondets investeringer i industrilandbruk 

Ett av selskapene hvor Oljefondet har eierskapsinteresser er kinesiske Muyan Foods, som er en av verdens største griseprodusenter. I 2020 brukte dette selskapet i overkant av 50 milliarder kroner på nye grisefarmer, og blant prosjektene finner vi verdens største grisefarm, som skal huse 84.000 grisepurker. Denne typen gigant-farmer er et eksempel på industridrift der dyrevelferden vanskelig kan ivaretas, og Kina har ikke noen dyrevelferdslov som beskytter dyrene.

 

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS