Pressemelding

Vetle Wang Soleim, leder av Høyres Europautvalg - 31.01.2020

Høyre tar ansvar for norske interesser også etter brexit

Høyre i regjering sikrer norske interesser både til EU og Storbritannia. Etter brexit er dette viktigere enn noen gang. Ville alle partier på Stortinget gjort det samme?

For noen dager siden signerte utenriksminister Ine Eriksen Søreide Norges egen brexitavtale med Storbritannia. Denne avtalen sørger for at om lag 20 000 nordmenn i Storbritannia beholder de samme rettighetene som før, frem til Storbritannia har kommet frem til endelig avtale med EU. Dette skjer etter planen om ett år.

 

EU og Storbritannia er helt avgjørende som eksportmarkeder for norske bedrifter. EØS-avtalen er den største og mest omfattende internasjonale avtalen Norge har inngått. Medregnet olje og gass går omtrent 80 prosent av all norsk eksport til Storbritannia og EØS-området. Det tilsvarer om lag 300 milliarder kroner i året.

 

Aller størst er eksporten fra typiske distriktsfylker.

 

Avtalen som nå ble signert med Storbritannia sikrer norske interesser. Det viktige er at Norge, med Høyre i spissen, har klart å sørge for et best mulig forhold med både EU og Storbritannia etter brexit.

 

Bedriftene avhengige av det europeiske markedet
Helt siden britene stemte for å forlate EU har Senterpartiet har forsøkt å skåre politiske poeng i den norske politiske debatten. De har fremmet forslag i Stortinget om å utrede alternativer til EØS-avtalen som følge av brexit. De har fremført feilaktige påstander om at Norge kan lene seg tilbake på handelsavtaler, uten at dette vil ha noen konsekvenser for norske bedrifter. Disse bedriftene er helt avhengige av tilgang til det europeiske markedet. Sp ønsket også å presse regjeringen til å redusere tollfrie kvoter på visse produkter som følge av brexit.

 

Helt siden britene bestemte seg for å melde seg ut, har den norske regjeringen forberedt seg på dette. Vi kartla norske interesser på alle områder fra handel-, justis-, til sikkerhet. Det ble også opprettet en referansegruppe for næringsliv og arbeidsliv, samt en arbeidsgruppe innenfor fiskeri. Vi har hele tiden vært forberedt.

 

Ville en regjering som heiet frem brexit gjort det samme?

 

Det neste året må Storbritannia finne ut av en rekke kompliserte forhold i sin fremtidige relasjon til EU. Slik som medisinleveranse, kontroll av transport, handel og energi. Parallelt med dette, må vi jobbe for at norske interesser blir ivaretatt. Vi skal ha et best mulig forhold til både Storbritannia og EU. Det krever en regjering som er positive til begge parter, ikke bare til én av dem.

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS