Pressemelding

SINTEF - 30.08.2012

Hjelp til gruvearbeidere i nord

Gruvearbeidere i Barentsregionen arbeider under tøffe forhold med kulde og støv, vibrasjonsbelastninger og psykisk stress. Gjennom prosjektet MineHealth skal de nå få hjelp til å opprettholde god helse, arbeidsevne og trivsel.

Barentsregionen er det viktigste området for gruvedrift i Europa, og i dag ekspanderer eller gjenåpnes mange av de gamle gruvene. I tillegg starter nye gruver opp flere steder, - noe som kan gi positive ringvirkninger lokalt.

Samtidig er det internasjonalt kjent at gruvearbeid er en av de meste riskable industrivirksomheter som finnes, med økt risiko for ulykker og redusert helse. I nord skaper det kalde klimaet, eksponering av radon, støv og dieseleksos - sammen med fysiske belastninger som vibrasjon og støy, ekstra store utfordringer.

Nå har norske, svenske, finske og russiske forskere gått sammen for å ta tak i utfordringen. I prosjektet MineHealth skal man arbeide for å utvikle et grunnlag til å forhindre sykefravær - samt skape trivsel og bedre arbeidsevne for arbeiderne. Dette kan gi lavere kostnader og øke produktiviteten i gruveindustrien.

Arbeidspakker med ulikt innhold
Arbeidet er delt opp i fire arbeidspakker: Kuldeproblematikk, luftveiseksponering fra støv og gasser, vibrasjonsproblematikk og en samfunnsvitenskapelig del som tar for seg sosioøkonomiske effekter av gruvedrift i lokalsamfunn.

Umeå universitetet er koordinator i prosjektet. Fra Norge stiller tre partnere: Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN), forskningsinstituttet NORUT i Alta, og SINTEF i Trondheim. Disse vil samarbeide med forskere i de andre tre landene

Arbeids- og miljømedisinsk avdeling på Universitetssykehuset skal jobbe med oppgaver som går på vibrasjon og interaksjonen mellom kulde og vibrasjon. Forskere på NORUT vil lage en sosioøkonomisk studie av gruvesamfunnene som inngår i prosjektet, mens SINTEF-forskere vil ta for seg ytre eksponering, bekledning og verneutstyr.

Sydvaranger gruver
Det er valgt ut gruver fra alle land der forskerne skal foreta feltarbeid. Fra norsk side blir det utført undersøkelser i Sydvaranger gruver i Kirkenes.
Prosjektet hadde oppstart i vår og vil løpe i tre år. MineHealth er delfinansiert – med ca 3 millioner Euro – fra EU-programmet Kolarctic ENPI CBC. Resultatene fra prosjektet vil ha overføringsverdi for andre gruvesamfunn i nord, og skal formidles til arbeidsgivere, arbeidstagerorganisasjoner og i utdanningsmateriell.
Prosjektet mottar støtte fra Troms Fylkeskommune, Finnmarks Fylkeskommune, Barentssekretariatet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS