Pressemelding

Astrid Nøklebye Heiberg, stortingsrepresentant (H) - 29.01.2019

Historiske steg for eldre i arbeidslivet

Regjeringsplattformen fra Granavolden tar historiske steg for å få flere eldre i arbeidslivet. Aldersgrensen i staten heves, særaldersgrensene skal gjennomgås, samtidig som man beskytter arbeidsfolk som trenger pensjon etter et hardt arbeidsliv. 

Bærekraftig velferdssamfunn er en av firepartiregjeringens fire bærebjelker. Enkelt sagt skal færre arbeidstakere betale for flere pensjonister i fremtiden. Samtidig vil behovet for pleie gå opp, og helsetjenesten trenger flere varme hender. Når færre skal betale for flere må vi tilpasse oss. Et enkelt grep er å få stadig friskere godt voksne mennesker til å jobbe lengre. Det er bra den enkelte som kan fortsette å være i sosialt miljø med andre voksne, og trimme hjernen daglig. Og det er bra for samfunnet når flere mennesker bidrar med skattepenger lengre før de hever pensjon.   

Allerede i 2015 ble aldersgrensen i arbeidsmiljøloven hevet fra 70 til 72 år. Det var et viktig skritt mot flere eldre i arbeidslivet. I regjeringsplattformen foreslår man å heve aldersgrensen i staten tilsvarende. Min første reaksjon er den burde være justert allerede, men bedre sent enn aldri. Jeg har selv hatt mange dyktige kolleger i Helse- og omsorgsdepartementet der jeg var statssekretær, som kunne bidratt med faglig kompetanse langt utover dagens aldersgrense – hvis de selv ønsker. 

Høyres Landsmøte vedtok i 2015 å gjennomgå og vurdere særaldersgrensene i arbeidslivet. Granavolden-plattformen sier det samme. Særaldersgrensene er til for arbeidsfolk i profesjoner med særlig tøff yrkespåkjenning. Jeg har all mulig respekt for at politifolk skal kunne slippe å hamles med rusede og ustyrlige 20-åringer etter fylte 57 år. Men med all sin erfaring har de masse verdi for eksempel innenfor etterforskning. Mange politifolk finner seg allerede nye jobber ved pensjonsalder. Jeg mener politietaten kunne dratt nytte av dem selv. Andre særaldersgrenser kan også justeres, mens noen bør bestå.   
  
Granavolden-plattformen sier også «vurdere tiltak som bidrar til at flere eldre arbeidstakere kan stå lenger i arbeid, herunder vurdere ytterligere heving av den øvre aldersgrensen i arbeidsmiljøloven». Det er jeg glad for. Jeg mener den beste løsningen er å fjerne den generelle aldersgrensen i arbeidslivet fordi mulighetene vi har til å bidra varierer stort fra person til person. Samtidig må vi beskytte de som trenger pensjon, og opprettholde muligheten til å gå av som i dag når kroppen trenger pause. 

Ingen øvre aldersgrense i arbeidslivet kombinert med rettigheter til pensjon som i dag er fremtidens løsning for individuell tilpasning og et bærekraftig velferdssamfunn.  

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS