Pressemelding

Kreftforeningen - 25.05.2021

Dobbelt så mange menn som kvinner dør av føflekkreft

Norge er blant de land i verden som ligger dårligst an når det gjelder dødelighet av melanom, også kalt føflekkreft. Kreftforeningen og Melanomforeningen frykter at koronapandemien forverrer den allerede dramatiske situasjonen.

Føflekkreft er dessverre en vanlig kreftform i Norge, og en kreftform som stadig flere får. Det siste tiåret har det vært en økning på nesten 10.000 flere tilfeller av føflekkreft, sammenlignet med forrige tiår. Det skyldes at vi er mer ute i sola, reiser ofte til varmere strøk, bruker solarium og at mange har en hudtype som lett blir brent.

Heldigvis er føflekkreft en kreftform som kan forebygges, og ikke minst er den ganske enkel å behandle – hvis den oppdages tidlig. Tidlig oppdagelse kan bety forskjell på liv og død.

– I 2019 var det 182 menn og 98 kvinner som døde av føflekkreft i Norge. Den dramatiske forskjellen mellom kjønnene er alarmerende. Vi må gjøre mer for å oppdage kreften tidligere blant menn. Derfor løfter vi denne problematikken på Hudkreftdagen 26. mai, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen.

Nedgang skaper bekymring
Over 2300 nordmenn får hvert år hudkrefttypen melanom, ofte kalt føflekkreft. Tall fra Kreftregisteret viser en nedgang i antall melanomtilfeller på 10 prosent – om lag 162 færre tilfeller enn samme periode i 2019. Normalt er melanom (og annen hudkreft) blant de kreftformene som øker aller mest, så en nedgang her var ifølge Kreftregisteret på ingen måte ventet, og er bekymringsverdig med tanke på hvor viktig tidlig oppdagelse og behandling er for prognosen.

– Vi er bekymret for at mange pasienter oppdager sin kreftsykdom sent og at de dermed må gjennom en tøffere behandling eller får dårligere prognoser. For pasienter med føflekkreft er det svært viktig å ta symptomer som hudforandringer på alvor og bestille legetime raskt, sier Ross.

En ny Omnibus-undersøkelse bekrefter mistanken om at mange har utsatt eller unngått å dra til legen. 15 prosent sier at de har hatt en hudforandring de mistenkte kunne være hudkreft i løpet av det siste året. Under halvparten av disse bestilte legetime raskt.

– Hvis vi skal redusere dødeligheten av føflekkreft, så må vi oppdage den tidligere. Spesielt menn må bli flinkere til å oppsøke lege hvis de oppdager mistenkelige forandringer i huden. Ikke vent, eller utsett timebestillingen. Gjør det med en gang, oppfordrer Ross.

Slik oppdager du hudforandringer
Det viktigste du skal se etter er om en flekk har endret seg og ser annerledes ut enn de andre – for forandring fryder ikke her.

– Hvis du har en flekk eller hudforandring som skiller seg ut, og som du er usikker på, er det viktig å få den sjekket så raskt som mulig. Ta kontakt med fastlegen din. Jo tidligere du kommer til behandling, desto større sannsynlighet er det for å bli helt frisk, sier Kari Anne Fevang, leder i Melanomforeningen.

Kreftforeningen og norske hudleger har laget en enkel føflekktest som på ett minutt lærer deg hvilke faresignal du bør gå til legen med: kreftforeningen.no/hudsjekk

Legene har kapasitet til å undersøke
Leder i Hudlegeforeningen, Katarina Zak Stangeland, kan fortelle at fastlegene ikke melder om dårlig kapasitet enn før koronapandemien.

– Tilbakemeldingene fra mange fastleger er at de har kapasitet. Vi anbefaler at man blir kjent med huden sin, slik at man merker en ny hudforandring eller en føflekk som endrer seg. Forandringene kan for eksempel være at flekken vokser, endrer form og farge, og da bør man få den undersøkt, sier Stangeland.

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS