Høyens tale i Honningsvåg
Sirin Figenschou Høyen, fungerende ordfører i Nordkapp, under markeringen i Honningsvåg tirsdag formiddag.

Høyens tale i Honningsvåg

Russlands invasjon av Ukraina og Israels okkupasjon av Palestina, er noe som viser at friheten er skjør og at fred ikke kan tas for gitt. Det sa fungerende ordfører Sirin Figenschou Høyen under markeringen i Honningsvåg.
Lokal
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 08.05.2024 20:00
Sist oppdatert : 08.05.2024 20:52

Fungerende ordfører Sirin Figenschou Høyen (H) holdt tale ved bautaen da Nordkapp kommune markerte frigjørings- og veterandagen tirsdag formiddag. 

Høyen sa at dagen minner oss på at både Nordkapp, Finnmark og Norge har levd under okkupasjon, noe som over lang tid har vært fjernt fra oss. Russlands invasjon av Ukraina og Israels okkupasjon av Palestina, er noe som viser at friheten er skjør og at fred ikke kan tas for gitt. 

Hun trakk også frem veteranene. 

--Over 100 000 norske kvinner og menn har etter andre verdenskrig bidratt i internasjonalt arbeid for å fremme frihet, likeverd og demokrati. De har reist ut i verden i norsk uniform og bidratt i operasjoner over hele verden. I dag er det tid for å hedre også dem, vår tids veteraner. Vi er takknemlig for at noen har valgt å bære dette ansvaret på sine skuldre for å bidra til verdens fred og frihet. De har vært ute i tjeneste for våre grunnleggende verdier, med eget liv og sikkerhet som innsats, sa Høyen. 

Hele talen: 
«Kjære alle sammen,

Jeg vil starte denne talen med å takke 9.klasse for invitasjonen og deres ansvar i å gjennomføre og planlegge dagen. Det er en viktig oppgave, og en riktig oppgave å gi dere. Jeg tror at denne dagen får en større mening for dere unge når dere får ta del i gjennomføringa og markering av denne dagen. Jeg håper dere ungdom kjenner at dette har vært en fin og meningsfull oppgave å bli tildelt.

Denne dagen minner både dere, og oss, at både Nordkapp, Finnmark og Norge har levd under okkupasjon. Noe som over lang tid har vært fjernt fra oss, men som de to siste årene har kommet nærmere på grunn av Russlands invasjon av Ukraina, og siden i høst Israels okkupasjon av Palestina. Hver dag minnes vi på at friheten vår er skjør og at fred ikke kan tas for gitt.

I dag, den 8. mai, er en dag preget av ettertanke. Det er 79 år siden Norge ble frigjort fra Tyskland sin okkupasjon og på denne dag i 1945 sa vi «Aldri mer 9. april». Vi kan også markere at det er 80 år siden tvangsevakueringa og nedbrenninga av Nordkapp og Finnmark. 24. oktober 1944 kom orden om at alle i Nordkapp, 4400 mennesker skulle tvangsevakueres. Kilder forteller at 58 mennesker fra Nordkapp døde under evakueringa. Og 60 personer motsatte seg evakueringa og overvintra her. Vi kan bare forestille oss hvordan det kan ha vært å prøve å overleve den kaldeste og mørkeste delen av året på ei karrig og værhard øy. I konstant årvåkenhet og redsel for å bli oppdaget.

I dag står vi samlet for å hedre en av de viktigste dagene i vår nasjonale historie - frigjøringsdagen. Det er en seiersdag som minner oss om motet, innsatsen og offeret til de som kjempet for vår frihet og selvstendighet, og vi markerer det med veterandagen.

Og i dag hedrer vi de som ga alt for friheten vår, for å minnes de som har ofret, og for å feire seieren over undertrykkelse og tyranni. De som ofret sitt liv for å sikre en bedre fremtid for kommende generasjoner. Deres mot og besluttsomhet har banet vei for den friheten vi nyter i dag, og vi er evig takknemlige for deres offer.

Men frigjøringsdagen handler ikke bare om å se tilbake. Den handler også om å se fremover. Det handler om å forplikte oss til å beskytte og forsvare de verdiene som våre forfedre kjempet for.

Frigjøringsdagen handler også om å reflektere over hva frihet virkelig betyr. Frihet er mer enn bare fraværet av fysisk undertrykkelse og fangenskap. Det er også frihet fra frykt, urettferdighet og manglende muligheter. Det er retten til å leve et verdig liv, til å uttrykke seg fritt og til å være den man er, og man kan følge sine drømmer uten hindringer.

I dag, i en tid preget av urolighet og usikkerhet, er det viktigere enn noensinne å holde fast ved verdiene som frigjøringsdagen og veterandagen representerer. Vi må stå sammen i kampen mot undertrykkelse, urettferdighet og hat. Vi må arbeide for å sikre at alle borgere har like muligheter og rettigheter, uavhengig av bakgrunn eller status.

Over 100 000 norske kvinner og menn har etter andre verdenskrig bidratt i internasjonalt arbeid for å fremme frihet, likeverd og demokrati. De har reist ut i verden i norsk uniform og bidratt i operasjoner over hele verden. I dag er det tid for å hedre også dem, vår tids veteraner. Vi er takknemlig for at noen har valgt å bære dette ansvaret på sine skuldre for å bidra til verdens fred og frihet. De har vært ute i tjeneste for våre grunnleggende verdier, med eget liv og sikkerhet som innsats.

Det koster. For noen koster det alt.

Veteranenes erfaringer og innsats står sentralt i vår felles historie om kampen for et bedre liv for alle.» 






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS