Slik sparer du smart
Slik sparer du smart

Slik sparer du smart

Sparing er et ord mange prøver å unngå. Det kan virke tørt og kjedelig, og til tider føles unødvendig. Men som de fleste vet, så er det uhyre viktig å spare. Det kan oppstå uforutsette hendelser som gjør at man har behov for en buffer til å dekke plutselige utgifter eller at man innerst inne kunne tenke seg å investere for fremtiden.
Riks
Publisert : 18.07.2023 23:27
Sist oppdatert : 25.07.2023 23:33

Sparing kommer i mange former, og noen av disse vil være smartere enn andre slik at man får mest mulig igjen for pengene man legger til side hver måned. Her er tips for smartere sparing av pengene.

 

Finn de beste investeringsmulighetene

Når man investerer pengene, får man muligheten til å få mer tilbake enn man satt inn. Det er aldri noen garanti for avkastning, men når man sparer over flere år gjennom investeringer, har det historisk sett vist seg å være lønnsomt. Å følge med på markeder, som https://markets.vontobel.com/nb-no, kan lønne seg for å sikre at pengene blir best mulig investert. Det er også lurt å lese eksperttips og finne ut hvordan man selv er komfortabel med å investere, dersom man ikke kjenner så godt til denne måten å spare på.

 

Fordel pengene over flere kontoer

Når man får lønn, velger mange å ha alle pengene stående på samme konto. Det kan føre til at man bruker mer enn man egentlig har behov for. Det kan bli fort gjort å finne noe man plutselig ønsker seg som det blir enkelt å kjøpe fordi pengene står lett tilgjengelig på konto. Dersom man derimot setter av et visst beløp på en annen konto enn brukskontoen, vil pengene være ute av synet og mindre tilgjengelig for å bli brukt på noe man i utgangspunktet ikke trenger. Samtidig er det gøy å se sparekontoen vokse for hver måned, spesielt dersom man har et reelt mål med sparingen.

 

Få oversikt over utgiftene

Mange har abonnementer på strømmetjenester eller faste leveringer av lesestoff i postkassen som løper og går uten at man tenker noe særlig over det. Enkeltvis kan slike utgifter være små, men ser man på hvor mye man bruker på disse tjenestene i løpet av et helt år, så kan det til sammen utgjøre en betydelig sum. Kanskje man begynte å abonnere på en strømmetjeneste for å se én enkelt serie, som nå er slutt, uten at man har sagt opp. Lag en oversikt over alle slike utgifter og se på hvilke poster som kan sies opp og slettes for å spare pengene i stedet. Et annet tips er å følge med på strømprisene og vaske klær og lignende til riktige tider i forhold til når strømprisen er lav.

 

Sett opp budsjetter

Med tydelige budsjetter blir det enklere å vite hvor mye man sitter igjen med på slutten av måneden. Det viktigste med å lage et budsjett er å faktisk holde seg til det. Sett opp budsjett for innkjøp av mat, fritidsaktiviteter, faste utgifter på bolig og andre nødvendige utgifter til telefonregninger, internett, strøm og lignende. Slik får man fullstendig oversikt over pengene man bruker hver eneste måned og kan på denne måten se på hvilke poster man kan justere og hvor man har mulighet til å spare.
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS