Ella Marie Hætta Isaksens bok i nordsamisk utgave
Ella Marie Hætta Isaksen. (Foto: Sara Angelica Spilling)

Ella Marie Hætta Isaksens bok i nordsamisk utgave

Ella Marie Hætta Isaksen mener det er viktig å bevare språkene. Hun er derfor glad for at boken hennes nå kommer i nordsamisk utgave.
Kultur
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 31.01.2023 01:30

Høsten 2021 lanserte Cappelen Damm Ella Marie Hætta Isaksens bok Derfor må du vite at jeg er same. Siden er den også blitt tilgjengelig i pocketutgave. Nå, like før samenes nasjonaldag markeres 6. februar 2023, utgis Derfor må du vite at jeg er same i nordsamisk utgave.

--Jeg har jobbet lenge for å få en samisk utgave av boken min, og det er en stor lettelse å endelig vite at den er her. Nordsamisk er det språket som er nærmest mitt hjerte, og det føles så godt å kunne formidle budskapet i boka på hjertespråket! Håper dette kan glede nordsamisktalende unge og voksne i en tid for feiring, sier Hætta Isaksen om utgivelsen.

Viktig å bevare de samiske språkene
Ella Marie Hætta Isaksen vokste opp i Tana, og allerede som barn forsto hun at hennes samiske identitet var noe spesielt som hun måtte verne om. Etter hvert som hun ble eldre innså hun også at den samiske stoltheten som er så selvsagt for henne selv, slett ikke var like selvsagt for andre, og at den til og med kunne være provoserende. Gjennom å utforske sin egen historie fant hun ut at også hennes nærmeste familie har kjent fornorskingen, skam og tap av identitet på kroppen. Og at hun selv var i ferd med å gjøre noen av de samme erfaringene.

I boken skriver Hætta Isaksen: «Som liten tok jeg det for gitt at alle barn kan snakke samisk. Det slo meg aldri at jeg tilhørte en minoritet – ikke før mamma gjorde meg bevisst på hvor viktig det er å bevare de samiske språkene.» Videre forteller hun: «Det finnes grunner til at vi er så mange som lever og ånder for bevaringen av samiske språk: Vi kjemper i realiteten for å bevare oss selv. Våre morsmål står i fare for å forsvinne. Alle de samiske språkene som finnes i dag, står oppført på UNESCOs liste over truede språk. Selv snakker jeg bare ett av dem.»






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS