Samisk ungdom utvalgt som lærlinger av Walt Disney Animation Studios
Anne Katja Gaup er en av ungdommene som skal til Walt Disney Animation Studios. (Foto: Tanya Nordbye)

Samisk ungdom utvalgt som lærlinger av Walt Disney Animation Studios

Samiske ungdommer skal være lærlinger hos Walt Disney Animation Studios.
Kultur
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 07.05.2022 21:45

Anne Katja Gaup og Ophelian L.J Ekblad er blitt utvalgt som lærlinger av Walt Disney Animation Studios og reiser til Los Angeles i løpet av våren for et ti ukers trainee-program sammen med andre talentfulle ungdom fra hele verden.

Denne muligheten har blitt gitt samisk ungdom i forbindelse med Frost 2 samarbeidsavtalen mellom Sametingene, Samerådet og Walt Disney Animation Studios hvor talentutvikling for samisk ungdom er en del av avtalen.

Sommeren 2019 offentliggjorde Sametinget at sametingene i Norge, Sverige og Finland sammen med Samerådet har samarbeidet Walt Disney Animation Studios. Som et ledd i samarbeidet forpliktet Walt Disney Animation Studios seg til å blant annet å samarbeide med samiske kreative om fremstillingen av samisk kultur i filmen og lage en nordsamisk versjon av storfilmen Frost 2.

Reisestipend
Sametingene og Samerådet har etablert et reisestipend for de to lærlingene som består av 100 000 kroner for hver lærling. Reisen til og boutgiftene i LA er kostbare, og målsetningen med reisestipendet var å motivere samisk ungdom til å søke seg som lærling. 

 --Målet vårt er å gi unge filmskapere et unikt kompetanseløft. Våre dyktige filmskapere må få en mulighet til å bli kjent med globale internasjonale selskaper, og få et innblikk om hvordan man lager historier i verdensklasse. Det sier Maja Kristine Jåma, sametingsråd for Sametinget på norsk side, i en pressemelding. 

Det var til sammen over 40 samiske søkere fra hele Sápmi som drømte om muligheten til å jobbe som lærling for Walt Disney Animation Studios.

When you wish upon a star
Det var til sammen over 40 samiske søkere fra hele Sápmi som drømte om muligheten til å jobbe som lærling for Walt Disney Animation Studios.

Anne Katja Gaup fra Guovdageaidnu sier hun ser veldig frem til sommeren i Los Angeles. Til daglig jobber Gaup som fotograf og filmskaper gjennom sin mediebedrift Johtti Productions. 

Ophelian L.J Ekblad har nettopp ferdigstilt sin master i Design ved NABA i Milano, hvor hen har fokusert på samisk kultur og moderne gatemote. Til daglig jobber også Ekblad som illustratør og har blant annet nylig ferdigstilt illustrasjoner til den barneboken «Alle Barn Burde Ha En Som Áhkku» via Orkana forlag.






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS