Hydrogenbransjen kan få stor betydning i regionen
Fylkesråd Karin Eriksen. (Foto Lars Åke Andersen, TFFK)

Hydrogenbransjen kan få stor betydning i regionen

Fylkestinget har vedtatt Hydrogensone Arktis – Strategier for hydrogensatsing i Troms og Finnmark».
Politikk
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 21.10.2021 23:30

Hydrogenbransjen er en kommende næring som kan få stor betydning både for å nå klimamålsettinger og verdiskaping i regionen.

I Berlevåg har Varanger Kraft AS, sammen med sine samarbeidspartnere, startet prøveproduksjon av grønt hydrogen. I Hammerfest har Horisont Energi, Equinor og Vår Energi startet et samarbeid for å etablere produksjon av hydrogen fra naturgass med karbonlagring (blått hydrogen).

Onsdag ble «Hydrogensone Arktis – Strategier for hydrogensatsing i Troms og Finnmark» vedtatt på fylkestingets samling i Vadsø. 

--Det vil være viktig å være en pådriver i utviklingen i vår region, og satse på nye teknologier for å få opp bruken av energikilder med lavest mulig utslipp og utvikle oss i en klimapositiv retning, sier Karin Eriksen (Sp), fylkesråd for næring og miljø, i en pressemelding. 

I regionen har vi god tilgang til energi, og dermed gode forutsetninger for å kunne produsere rent hydrogen. Mulighetsstudie viser at næringen kan skape verdier for mellom 23 – 25 mrd., og 1 800 arbeidsplasser innen 2045. Dette kan få stor betydning for samfunnsutviklingen i nord.

--Unge ønsker i økende grad å jobbe innenfor «grønne næringer», så vi forventer at disse arbeidsplassene vil kunne tiltrekke seg nye arbeidstakere, sier Eriksen. 

Regionen er godt i gang 
I Troms og Finnmark er det mange aktører som har kommet langt, både i nasjonal og internasjonal målestokk. Det er blant annet prosjekt i Berlevåg og Hammerfest. 

Eriksen understreker at for å lykkes med etablering av en verdikjede for hydrogen er det helt sentralt at offentlig, privat og aktører innen forskning og utvikling (FoU) samarbeider. Dette vektlegges i strategien. Ny næring skal etableres i sameksistens med etablert næring, og her har fylkeskommunen og kommunene en svært viktig oppgave i å skape dialog mellom aktører.

--Vi har spennende tider foran oss, og fylkeskommunen har en viktig rolle som samfunnsutvikler, avslutter Eriksen.






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS