Pressemelding

NAF - 11.11.2019

Pass opp i dag! Førerkortet kan ryke om du ikke skraper bilen godt nok

Vinteren har kommet i store deler av landet. Med årets første snøfall også på Østlandet er det på tide å finne frem isskrape og kost. - Selv om du «bare» skal en tur til butikken kan en bil full av snø og is koste deg lappen. Bruk noen minutter ekstra med isskrapen og sørg for at du kommer vel frem, råder Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.

Den såkalte Bruksforskriften sier i § 1 - 3 at «fører skal sørge for å ha tilstrekkelig utsyn til alle sider. Snø, is, dugg m.m. skal ikke hindre sikten eller virke forstyrrende.»

Kan inndra førerkort

-Mange tar en sjans og kjører avgårde med dårlige skrapte vinduer eller bare et lite kikkehull i frontruten. Det kan utgjøre en stor fare, ikke bare for deg selv men også for oss andre som ferdes i trafikken, sier Ryste.

Dårlig skrapte ruter kan også føre til kraftige sanksjoner fra politiet dersom du blir stoppet. Reaksjonen kan være fra et forenklet forelegg, til beslag av førerkort. Hvis du har mindre sikt enn et A4-ark, er rutinen at førerkortet beslaglegges på stedet, får NAF opplyst av Utrykningspolitiet.

-Forelegg kan ligge på fra 2600 kroner og oppover, avhengig av omstendighetene. Så det sier seg selv at minuttene brukt å fjerne is og snø er vel anvendt, sier Ryste.

Husk å koste taket

Det generelle kravet er at du skal ha god sikt gjennom alle vinduer, og heller ikke dugg på innsiden. Snø på panser og tak skal også fjernes.

-Når du kjører kan snøen blåse av bilen og gjøre kjøreturen for de som ligger bak ganske ubehagelig. I tillegg kan du få en overraskelse hvis snøen plutselig løfter seg fra panseret og treffer frontruten din, sier Ryste.

Etterhvert som bilen blir varm, slipper snøen fra taket. Bremser du opp, kan snøen komme deisende ned fra taket på frontruten, slik at du plutselig ikke ser noe. Vindusviskerne klarer heller ikke skyve unna et tungt snølag.

Miljøtips

En isskrape er ingen stor kostnad å erstatte. Men har du en god skrape som har begynt å bli slitt etter mange års bruk, kan du prøve å skjerpe skrapen med litt sandpapir og en pussekloss.

-Det er en enkel måte å gi skrapen lengre liv på, mange er jo opptatt av å redusere avfallet for tiden, sier Ryste.

NAFs tips for isfri bil:

  • Ha stor nok snøkost og skrape lett tilgjengelig i bilen.
  • For å unngå riper, skyv isskrapen fra deg når du jobber. Ikke trekk den med deg tilbake, da blir skitt og sand skrapt inntil vinduet.
  • Løft viskerne fra frontruten for å sjekke om de har frosset fast
  • Husk lykter og skilt når du fjerner snø
  • Spyl ruta før du parkerer for natten, men husk å skru av viskerne. De kan nemlig fryse fast på vinduet når bilen står parkert. Når du igjen skrur på bilen kan viskerne bli ødelagt når de tvinges i gang fastfrosset på vinduet.
  • Skal bilen stå litt lenger, kan du gjerne spyle vinduene og tørke over med en fille etterpå.

Hvis bilen din står parkert utendørs, kan du dekke bilen med et trekk. Selv et trekk eller pledd som dekker bare frontrute vil gjøre jobben enklere når du skal avgårde.

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS