Pressemelding

Finnmark fylkeskommune - 08.10.2018

Finnmarks beste turrute er kåret

Borras Vestre i Alta er kåret til Finnmark beste turrute. Vinneren blir tildelt en premie på 25 000,- kroner, i tillegg går fylkesvinneren videre til superfinalen i Bergen under Stikonferansen i mars-2019. På Stikonferansen i Bergen kåres Norges beste turrute.

Borras Vestre ligger på snaufjellet med flott utsikt ut over Altafjorden og Tverrelvdalen. Det kan være værhardt på toppen, men det er mange flotte rasteplasser underveis. Ruta følger den gamle postveien fra Alta til Skoganvarre. Turen kan om ønskelig fortsettes innover fjellet, til for eksempel Store-Borras (558 moh). De første 2 km av toppturløypa følger samme trasé som Folkestien (rød merking). Stikrysset er merket, det er også satt opp en hvilebenk her. Folkestien (rød merking) går til venstre og nedover i terrenget til Nerskogen IL sin registreringskasse øst for Skogvannet. Folkestien er etablert av Nasjonalforeningen for folkehelse v/Alta Helselag og Nerskogen IL. Toppturløypa (blå merking) går til høyre og videre opp på snaufjellet. 

Turen til toppen tar i underkant av 2 timer. Til toppen er det 4 km. På toppen ligger ei bok man kan skrive navnet sitt i. Trekking av premie etter sesongen. Denne toppen inngår i Alta 10- toppers. 

Folket og fagjuryen er enig

Fagjuryen i Finnmark har kommet fram til samme resultat som folkejuryen og mener at turstien «Borras Vestre» - Alta kommune, bør kåres til Finnmarks beste turrute. Fagjuryens begrunnelse er at turruta i «Borras Vestre» i Alta kommune fikk full score på alle kriteriene. 

Kriteriterier for å delta i kåringen:

1. Turruta skal være skiltet med midlet tildelt fra «Turskiltprosjektet i Finnmark»

2. Turruta finnes der folk bor og oppholder seg

3. Aktivitets- og markedsføringstiltak

4. Turruta er tilknyttet/ligger i nærheten av holdeplass/knutepunkt for kollektiv trafikk

5. Opplevelseskvaliteter – natur-, kultur- eller landskapskvaliteter som er med på å øke turrutas attraktivitet

Fagjuryen bestod av Trine Vekseth Gjensidigestiftelsen, Robert Grener FeFo og Juli-Anne Staven FFK.

«Det er flott at denne utmerkelsen går til en turrute i Alta», sier Juli-Anne Staven i Finnmark fylkeskommune. «Alta kommune har gjort en flott jobb i mange år for å gjøre stier og turer mer tilgjengelig for folk, de gjør en solid og flott jobb - fortsetter Staven.

Turskilt prosjektet 2013 – 2018

Turskilt prosjektet har vært et nasjonalsatsing der Gjensidigestiftelsen og landets fylkeskommuner har samarbeidet om en tilskuddsordning til kommuner og frivillige lag og foreninger. Målet har vært å få en enhetlig skilting av eksisterende stier og turruter tilknyttet tettsteder og byer. Sammen finansierer Gjensidigestiftelsen og landets fylkeskommuner prosjektet med slagordet «det skal merkes i hele landet». For de ca. 100 millionene som er tildelt siden 2014, vil det bli skiltet og merket over 40.000 km turruter og løyper tilsvarende avstanden rundt ekvator!

Turruter som får midler skal følge den nasjonale standardmalen for merking, skilting og gradering av turruter som fremkommer i Merkehåndboka, utgitt av Den Norske Turistforening, Friluftsrådenes Landsforbund og Innovasjon Norge. Alle skilt blir dermed merket med aktivitetssymbol og enkelte blir gradert i fargene grønt (lettest), blått, rødt eller svart (vanskeligst). 

I «Turskiltprosjektet i Finnmark» har Gjensidigestiftelsen, FeFo og Finnmark fylkeskommune bidratt med ca. 6 millioner kroner til at finnmarkinger og tilreisende kan ferdes i tryggere på stier og turstier i hele fylket.

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS